Celulit: s čim ga poslabšujemo in kako (za vraga!) se ga znebimo? (+ kakšen vpliv ima na samopodobo)

Celulit: s čim ga poslabšujemo in kako (za vraga!) se ga znebimo? (+ kakšen vpliv ima na samopodobo) (foto: profimedia) profimedia
26. 7. 2022

Zaradi njegovega videza celulit pogosto imenujemo tudi pomarančna koža. Nasploh torej velja za precej razširjeno težavo, ki v večini prizadene le ženske. Gre za specifičen videz kože na bokih, stegnih ter nadlahteh.

Ne glede na svojo razvojno stopnjo ima celulit na ljudi zelo velik psihološki pa tudi kozmetični vpliv. Nemalo predstavnic nežnejšega spola s celulitom trpi zaradi neenakomerno razporejenih izboklin ter vdolbin na stegnih in zadnjici. To pa vsekakor lahko precej zmanjša tudi samo kakovost življenja.

Zanimiv podatek je, da se celulit praviloma pojavi kar pri 90 odstotkih žensk, pri predstavnikih močnejšega spola pa je takšna nadloga prej izjema kot pravilo.

Štiri stopnje razvoja celulita

Za merjenje resnosti pojava celulita se lahko uporablja posebna skala. Ta celulit kategorizira v štiri različne stopnje:

  • Stopnja 0 pomeni, da ni jamic in nepravilnosti na koži, ko je ta v stisnjenem stanju.

  • Stopnja 1 označuje, da ni spontano vidnih sprememb na koži. Videz pomarančne kože pa je opazen šele tedaj, ko je koža v zelo stisnjenem stanju oziroma oseba s celulitom sedi na trši površini.

  • Celulit stopnje 2 pomeni, da je pomarančna koža vidna tedaj, ko oseba stoji. Ko je v ležečem stanju, pa se celulita praviloma ne opazi.

  • Stopnja 3 pa označuje, da se celulit pri osebi vidi, ko stoji in leži.

Dejstvo je, da je dandanes celulit lahko ena od največjih obsesij sodobne ženske. Zanimivo pa je, da je bil odnos do tega pojava na telesu pred 20. stoletjem povsem drugačen. Celulit je bil namreč nekoč znamenje razkošja, bogastva in visokega statusa, ne nazadnje tudi simbol oseb, ki so se ponašale z veseljaškim načinom življenja.

Podobe razkošja so v preteklosti želeli pokazati tudi številni umetniki, zlasti kiparji. Žensko lepoto je že v antiki zaznamovala polna ženska – takšna podoba se je ohranjala vse do druge polovice prejšnjega stoletja.

Dejavniki za nastanek celulita

Znano je, da na nekatere dejavnike za nastanek celulita ne moremo vplivati. Vsekakor pa to še zdaleč ne pomeni, da ne moremo za odpravo ali preprečevanje celulita narediti prav ničesar. Celulit je v resnici neenakomerna razporeditev maščobnih celic v telesu. To pa povzroči nagrbančeno kožo.

Celulit nastane, ko se maščobne celice v našem telesu povečajo ter izobčijo navzven proti koži. Najpogosteje je sam nastanek tovrstnega pojava povezan s preveliko proizvodnjo estrogena v telesu. Prav tako je nastajanje celulita povezano s strupi, ki se jih vnaša v telo, s sedečim načinom življenja. Lahko je celulit tudi genetsko pogojen.

Kako se ga znebiti?

Najprej je najpomembneje poznati glavne razloge za nastanek celulita. Šele nato se lahko postavi dovolj dober in učinkovit načrt, kako se ga bomo znebili. Dejstvo je, da genskega zapisa ne moremo spreminjati. Glede drugih dejavnikov pa lahko storimo marsikaj. V prvi vrsti je treba paziti, kaj točno vnašamo v svoje telo.

Zlasti je pomembno, da pijemo dovolj vode. Izogibati se moramo tudi strupenim razvadam, kot sta na primer pitje alkohola in kajenje.

Enako pomembno je, da se dovolj gibamo, in to prav vsak sleherni dan. Ob rednem gibanju se namreč naša koža spet lepo napne. S pridobivanjem mišične mase pa izginjajo obloge z maščobami.

Učinki bodo še uspešnejši, če bomo vsemu temu dodali še kakšno kakovostno proticelulitno terapijo. Na takšen način lahko dosežemo, da nas celulit ne bo prizadel oziroma bo stopnja razvoja na naši koži precej manjša.

7 trikov za odpravljanje celulita

Ker je celulit morda prisoten tudi na vaši koži, je velika verjetnost, da se stalno sprašujete, kako ga odpraviti na najučinkovitejši način. Seveda na trgu lahko najdete veliko krem pa tudi umetnih preparatov za odpravljanje celulita, ki pa niso nujno dovolj učinkoviti. Morda bi bilo bolj smiselno, če bi za odpravo tovrstne nadloge posegli po povsem naravnih izdelkih.

1. Eden od trikov, kako dovolj učinkovito pa tudi hitro odpraviti celulit, je ta, da v svoje telo vnašate dovolj veliko količino antioksidantov. Dobro se je torej posluževati zdravih diet, ki vključujejo veliko hrane, ki je bogata z antioksidanti. Med takšno vrsto hrane na primer sodi sadje in zelenjava. Strokovnjaki še posebej priporočajo uživanje jabolk, rdečega grozdja, paradižnika, korenčka, fižola. Dobrodošli so tudi oreščki različnih vrst – lešniki, orehi. Ne pozabite niti na borovnice, brusnice ter robide.

2. Tudi s pitjem zelenega čaja boste poskrbeli, da celulit ne bo vaš spremljevalec v preveč veliki meri.

3. V svoj dnevni urnik obvezno vključite redno telesno vadbo. Ta je zagotovo zmagovalka v boju proti celulitu. Redna vadba namreč učinkovito pospešuje krvni obtok ter s tem pomaga kuriti maščobe. Obenem dobro pomaga pri učvrstitvi mišic. Posledično je celulit veliko manj opazen oziroma viden.

4. Uživajte zdrave maščobe. Vaša dieta mora torej nujno vključevati omega 3 maščobne kisline. Te najdete zlasti v lanu, oreščkih, semenih, ribah – v skušah in lososu. Odlična izbira so tudi nadomestki z ribjim oljem.

5. Da se v vašem telesu kopiči celulit, so za to lahko krivi tudi vsi nabrani strupi. Ti namreč poškodujejo kožno usnjico. Ravno zato je še toliko pomembneje, da prenehate z uživanjem hrane, ki vsebuje škodljive snovi. Med takšno vrsto hrane spadajo na primer alkohol, kava in procesirana hrana. Slednja vsebuje zelo veliko sladkorja in dodanih kemikalij. Prenehajte tudi z uživanjem tobaka.

6. Celulit lahko pomagajo omiliti tudi nekatera zelišča in druge rastline. Regrat na primer iz vašega telesa na zelo učinkovit način pomaga odstraniti strupe ter vso odvečno tekočino oziroma vodo. Iz listov regrata se vam zato splača pripraviti čaj. Liste tovrstne rastline prav tako lahko dodate v sveže pripravljeni sok. Vidnost celulita vam pomaga na uspešen način zmanjševati še ginko oziroma njegovi suhi listi.

7. In ko smo že pri naravnem odpravljanju celulita, naj omenimo še kavni piling. Tudi ta je v boju s tovrstno nadlogo zelo učinkovit in uspešen. A če boste želeli, da se celulit na vaši koži čim manj opazi, boste morali za to poskrbeti vsaj dvakrat na teden.

Kavni piling odlično pomaga pri spodbujanju krvnega obtoka, posledično pa torej pri zmanjšanju vidnosti celulita. Za začetek tovrstnega pilinga pa je najpomembneje, da je vaša koža dovolj oziroma primerno navlažena. Nato sledi nekaj minutno vtiranje pilinga. Potem pa kavni pripravek samo temeljito sperete s svojega telesa.

Uporaba nekaterih živil celulit lahko samo še poslabša

Dejstvo je, da sladki sokovi in gazirane pijače vsebujejo prevelike količine sladkorja. Raje posezite po čaju ali pa po vodi, ki ji lahko dodate sveže sadje. Na takšen način boste dobro poskrbeli, da se vam celulit oziroma njegovo stanje ne poslabša.

In čeprav zrnata skuta velja za izjemno nizkokalorični pa tudi nemasten prigrizek, vsebuje veliko natrija. Skodelica takšnega živila vključuje kar več kot tretjino priporočenega dnevnega zaužitja natrija. Njeno uživanje vsekakor ni dobrodošlo za celulit. Enako velja za uživanje sojine omake. Takšno vrsto omake je namreč treba uživati v zmernih količinah. Sol nase veže vodo, to pa se izjemno hitro pokaže na problematičnih delih vašega telesa – celulit pa se samo še poslabša.

Najučinkovitejše terapije proti celulitu

Za lepo ter napeto kožo moramo torej v prvi vrsti najprej zdravo živeti, se gibati in zdravo jesti. A tudi najaktivnejši ljudje se neredko soočajo s težavo, ki ji rečemo celulit. V tem primeru je zato še toliko bolje poznate druge odlične rešitve, ki so dovolj učinkovite v odpravljanju celulita oziroma pomarančne kože.

K sreči so nam na voljo številne izjemno uspešne terapije proti celulitu. Med najučinkovitejše zagotovo sodijo CoolSculpting metoda. Z njo se maščobne celice odstranjuje s pomočjo zamrznitve. Enako učinkovite so tudi terapija z zvočnimi valovi, vakuumska terapija, odstranjevanje z radiofrekvenco, terapija Endermologie, medicinski ultrazvok Ultrashape contour 1 ver 3 ter lipolaser.

Lipolaser na primer velja za najbolj sodobno tehnologijo, ki na odličen način odpravlja celulit oziroma preoblikuje telo. Zmanjšuje maščobne celice, posledično odlično poskrbi za zmanjšanje obsega delov telesa, ki je pri metodi obravnavan. Takšen tretma je neinvaziven. To pomeni, da na povsem neagresiven način posegamo v telo človeka.