Čili - ostro in pekoče za zdravo zimo

Čili - ostro in pekoče za zdravo zimo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 12. 2013

Čili ima toliko zdravilnih učinkov, da bi ga morali obvezno vključiti na jedilnik ravno pozimi. Vsebuje snov, ki pomaga pri boju s prehladom in pri vnetju sinusov.

Ko nastopi zima, naj se torej na vašem jedilniku znajde okusna paradižnikova juha, dodatno začinjena s pekočim čilijem.

Pravo domače zdravilo

Prav snov, ki čili naredi pekočega, odlično pomaga pri vnetju sinusov in pri prehladu. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.

Pomaga tudi pri migreni in glavobolu. Kapsaicin je močan zaviralec nevropeptidov - med regulativnimi funkcijami, ki jih le-ti imajo, je tudi vloga v vnetnih procesih, pri katerih uravnavajo imunske celice.

Vulkanski feferončki pa vam lahko pomagajo še shujšati, zaščititi srce, znižati krvni tlak, zdraviti črevesna vnetja in celo preprečiti čir na želodcu.

Poleg vsega tega je čili tudi bogat vir vitamina C.

Srednja Amerika - pradomovina pekoče paprike

Pekočo papriko so Azteki poimenovali z enotnim imenom - čili. Plod te rastline je podoben papriki, le veliko manjši in značilno pekočega okusa zaradi vsebnosti alkaloidov kapsaicina in dihidrokapsaicina.

Ostrina je odvisna od države izvora in ponavadi obratno sorazmerna z velikostjo plodov. Najbolj pekoči deli ploda so pečke in mehka notranjost.

Poznamo stotine vrst, ki jih prodajajo sveže, sušene ali vložene v kis. To rdeče in zeleno zlato so španski trgovci razprodali po vsem svetu.

Čili je začimba, ki jo pridelajo največ na leto. Tudi v naših krajih prav dobro uspeva kot večletna rastlina. Potrebuje sonce in toploto, sicer pa ni zahteven. Lahko ga posadimo kot lončnico. Plodove, ki dozorijo čez tri mesece, posušimo in zmeljemo.

Čili se najbolje dopolnjuje s koriandrom, ingverjem, baziliko in črnim poprom. Čeprav je zelo hud, ni res, da bi oster okus poškodoval ali kako drugače uničil okušalne brbončice.