Cimet - top začimba, ki nas zdravi

Cimet - top začimba, ki nas zdravi (foto: Profimedia) Profimedia
4. 12. 2018

Nekoč izredno cenjena začimba danes postaja priljubljeni pripomoček v boju proti raznim tegobam, ki se tičejo zdravja in lepote. Preberite, na kakšne načine lahko uporabite cimet.

Cimet pridobivajo iz notranjega dela skorje drevesa cimetovca. Čar cimeta je nedvomno v njegovi topli in mikavni aromi. V kulinariki in kozmetiki ga s pridom uporabljajo zaradi njegovih mnogih zdravilnih lastnosti, s katerimi vpliva na naše telo in počutje!

Odstrani majhne gubice

Cimet povzroči, da kri pride pod povrhnjico kože in malce napne kožo. Zmešajte 2 kapljici cimetovega olja z 2 žlicama vazelina ali olivnega olja in nanesite na gubice.

Znižuje holesterol

Polovica žličke cimeta na dan lahko zniža vaš holesterol.

Odpravlja prehlad

Zaužijte dve žlici cimeta s tremi žlicami medu na dan in prehlad bo minil v treh dneh.

Poskusite ga z vročo limono in ingverjem, ki vas ogreje od znotraj!

Izboljšuje spomin

Če vsak dan vonjamo cimet, s tem izboljšamo spomin, so pokazale raziskave.

Uravnava krvni sladkor

Krvni sladkor uravnava tako, da spodbudi sposobnost telesa, da se odzove na inzulin. Nekaj v cimetu stimulira inzulinske receptorje in celice spodbudi, da uporabijo glukozo.

Je dober vir mineralov

Vsebuje minerale v sledeh – mangan, vlaknine, železo in kalcij. Kombinacija kalcija in vlaknin v cimetu je pomembna in lahko pomaga pri preprečevanju različnih stanj.

Odstranjuje žolčno sol iz telesa

Tako kalcij kot vlaknine lahko veže nase in pomaga odstraniti žolčno sol iz telesa. Z odstranitvijo žolča prehranske vlaknine preprečijo škodo, ki jo lahko žolčna sol povzroči na debelem črevesu, s čimer se zmanjša tveganje za nastanek črevesnega raka.

Polepša kožo

Če ga uporabljamo redno, znanstveno dokazano izboljša kožo.

Odstranjuje slab zadah

Ker učinkovito odpravlja zadah in v ustih pusti svež okus, se uporablja v žvečilnih gumijih in ustnih vodicah.

Pomaga pri artritisu

Zmešajte 1 žlico medu z malce mlačne vode in čajno žličko cimetovega prahu, da se naredi gosta zmes. Masirajte razdraženi del telesa. Bolečina bi morala miniti v minuti ali dveh.

Zdravi vnetje mehurja

Popijte kozarec mlačne vode, pomešane z dvema žličkama cimeta v prahu in 1 čajno žličko medu. To uničuje bakterije v mehurju.

Priporočena dnevna doza?

Raziskave so pokazale, da lahko že dosti manjši vnos, od tretjine (0,5 g) pa do cele čajne žličke (približno 1,5 g), sproži vse dobre lastnosti brez bojazni glede neželenih učinkov. Po splošnih priporočilih je največja dovoljena količina 4,5 g, kar je približno dve čajni žlički.

Preberite še: To se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet

Tako sami naredite cimetovo olje