Čudeža ni bilo – učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen

Čudeža ni bilo – učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Kreme za odpravljanje problema, kot je celulit, so prav gotovo ene izmed najbolj agresivno oglaševanih, proizvajalci pa na trg vsako leto pošljejo nove, inovativne in še boljše izdelke, ki naj bi odpravili celulit, ki ga ima približno 85 % žensk, starejših od 20 let.

In ker se bliža poletje, ko bo teh oglasov še več, so potrošniške organizacije pod drobnogled postavile 11 krem proti celulitu, ob bok pa so jim postavile povsem običajno mleko za telo.

Kako so se izkazale kreme? Čudežev ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen.

Evropska zakonodaja določa, da med kozmetične izdelke spadajo substance in mešanice, ki so namenjene uporabi na površini telesa (povrhnjica, lasje, nohti, ustnice) in v ustih, z namenom čiščenja, odišavljenja in zaščite. "Interpretacije, ali kozmetični izdelki, ki obljubljajo zmanjševanje celulita, sploh spadajo med kozmetične izdelke, so različne. Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe (na primer kofein), izboljšanju mikrocirkulacije (izvlečki bršljana, kostanja, ginko bilobe, ananasa, papaje …), izboljšanju strukture kože (vitamina A in C) ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov (antioksidanti, kot sta vitamin E in C, izvlečki rdečega grozdja). A učinke krem smo izmerili v milimetrih, ne v centimetrih."

Vsak izdelek je mesec dni preizkušalo 30 uporabnic, pred testom in po zaključku testa pa so izmerili obseg stegen, opravili fotografiranje z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog.

Šteje predvsem učinek masaže

'Body shape', 'Super slimming', 'Manj celulita v 15 dneh' in '1,9 centimetra ožja stegna po mesecu dni uporabe' obljubljajo izdelki, ki so jih preizkusili na testu. "A naše meritve so pokazale, da lahko učinek na zmanjšanje obsega stegen merimo zgolj v milimetrih. Po uporabi posameznega izdelka se je namreč obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od 1,2 pa do tri milimetre. Zanimivo, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi 'navadnega' mleka za telo; v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže," je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. Ali tak pravzaprav mikroskopski učinek upravičuje precej visoko ceno tovrstnih izdelkov? Presodite sami.

Kako preprečiti  nastanek strij?

Njihovega nastanka ni mogoče preprečiti, obstoja ali vidljivosti pa ni mogoče v celoti odstraniti. A ob upoštevanju nekaj lepotnih nasvetov lahko zmanjšajte tveganje za
nastanek strij:

  • ohranite zdravo težo,
  • izogibajte se jojo diet,
  • poskrbite za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali (vitamin A in C, cink),
  • popijte 6 do 8 kozarcev vode vsak dan,
  • pospešite cirkulacijo – redna masaža, četudi pod prho z gobico, je odlična za spodbujanje cirkulacije, ki pomaga pri zmanjšani vidnosti strij. Ko so strije še v fazi rdeče barve, je njihovo vidljivost lažje zmanjšati,
  • piling in vlaženje – odstranjevanje odmrlih celic s kože pomaga pri nastanku nove, mlade kože. Tako se regeneracija kožnih celic pospeši, strije pa so manj vidne.

Foto: Profimedia