Deformacija nožnega palca

Deformacija nožnega palca (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 2. 2014

Za omenjeno deformacijo je značilna usmerjenost palca navzven in boleča izboklina glavice palčeve stopalnice.

Izkrivljeni nožni palec, boleča palčna kost, deformacija nožnega palca .... Vse to so sinonimi za valgusno deformacijo nožnega palca – hallux valgus.

Za omenjeno deformacijo je značilna usmerjenost palca navzven in boleča izboklina glavice palčeve stopalnice. Palec na nogi se odmakne proti malim prstom stopala in pojavi se kostna zadebelitev ob osnovnem sklepu palca na notranji strani stopala. Deformaciji se pogosto pojavljata skupaj.

Težave povzročata tretjini žensk, ženskah srednjih let in starostnicah, ter petim odstotkom moških. V razvitem svetu se deformacija nožnega palca pojavlja kar pri 37 odstotkih prebivalcev, starejših od 65 let.

Vzroki za nastanek

Nastanek deformacije nožnega palca je pri ljudeh dedno pogojen. Kljub temu pa to še ne pomeni, da če imate hallux valgus vi, ga bodo zagotovo imeli tudi vaši otroci, saj na razvoj deformacije močno vpliva nošenje neprimerne obutve.

Težave povzročajo predvsem trdi čevlji, ki so preozki in v sprednjem delu zašiljeni, neprimerne velikosti in s previsoko peto. Ob nošenju takšne obutve se palec sčasoma umika vse bolj vstran, proti malim prstom stopala. Ob notranjem delu stopala ob palcu pa se zaradi pritiska obutve pojavita rdečina in oteklina, sledi zadebelitev kosti in mehkih tkiv. Postopno se pojavita vse hujša bolečina in omejena gibljivost.

Pritisk čevlja sili male prste v vse večji prepogib, razvijejo se deformacije na malih prstih nog in pojavijo se otiščanci na spodnji ali hrbtni strani prizadetih prstov. Palec se iz svoje naravne lege začne prekomerno nagibati proti drugemu nožnemu prstu.

Sčasoma, če se deformacija stopnjuje, lahko prekrije ali celo spodrine drugi in/ali tretji nožni prst, tako da ta prsta 'ležita' prek deformiranega palca. S tem se bolečina še stopnjuje. Vezivna tkiva kosti ne uravnavajo več v ravni črti, nagnjenost povzroči pritisk na sklep med prvo stopalno kostjo in palcem, ga izboči in tako povzroči hallux valgus. Vidna oteklina na spodnjem in stranskem delu palca dejansko pomeni kostno zadebelitev.

Kako si lahko pomagamo sami?

  • Ob pojavljanju začetnih težav si lahko pomagamo s primerno obutvijo. Čevlji naj bodo spredaj dovolj široki (prostor za prste), iz naravnih materialov, raztegljivi, da se bodo lahko prilagodili vaši obliki stopala, primernega kopita, s čvrstim neupogljivim podplatom spredaj in mehko notranjo oblogo. Izogibati se je treba obutvi s šivi, ki pritiskajo na izbokline.
  • V prodajalnah z ortopedskimi pripomočki ali v lekarnah se lahko pozanimamo za ortopedske pripomočke v smislu opornic, distančnikov, ki postavljajo palec v normalen položaj.
  • Kot preventiva in preprečevanje napredovanja deformacije se priporočata bosa hoja in hoja po prstih po naravnem terenu. Koristne so razgibalne vaje za krepitev stopalnih mišic in vezi ter gibljivost sklepa. Najenostavnejša vaja je vaja s prijemanjem predmetov s prstmi na nogah.
  • Nošenje ortoze za izravnavo palca ali drugega prsta je primerna le pri nezatrjenih deformacijah in lahko le upočasni napredovanje deformacije, ne more pa je ozdraviti.
  • Kadar so bolečine hude, si lahko pomagamo z nesteroidnimi antirevmatiki v obliki zunanjih mazil, gelov ali v obliki tablet.

Ali je operacija vedno nujna?

Neoperativno zdravljenje ne more trajno zmanjšati valgusne deformacije palca, lahko pa ublaži simptome. Operacija ne izboljša splošnega zdravstvenega stanja, zato nikoli ni nujna.

Če težave niso tako hude, da bi bile prizadete vsakodnevne življenjske aktivnosti, in je težave mogoče omejiti z zgoraj navedenimi postopki, operacija ni potrebna. V primeru napredovale deformacije, slabše gibljivosti, hudih bolečin, ki znatno omejujejo hojo in vsakodnevne aktivnosti, je operacija smiselna.

Operacijo deformacije nožnega palca opravijo specialisti ortopedi. Obstajajo številne operativne tehnike, katera tehnika je najbolj primerna za vas, je odvisno od stopnje deformacije palca in drugih prstov ter stopnje okvare palčevega sklepa.

Skupni namen vseh operativnih posegov je vzpostaviti normalno ukrivljenost palca in mehaniko stopala, odstraniti bolečo izboklino, obnoviti sklepno gibljivost in preprečiti ponovitev. Rehabilitacija bo trajala približno tri mesece, modno obutev pa boste lahko obuli šele čez šest mesecev.

Kako ravnati po operaciji?

Tudi po operaciji se priporoča, da čevlje kupujete v popoldanskem delu dneva, ko so noge že nekoliko utrujene in otekle.

Pred najdaljšim prstom naj bo še 1 centimeter prostora, tako, da boste lahko z vsemi prsti prosto gibali. Če stopalo obrišete na papir, v sprednjem delu nikakor ne sme biti širši od čevlja.

Čevlji naj bodo stabilni, prožni, opetnik močan, pete pa nikakor višje od 3 do 4 centimetrov. Uporaba bolj modnih in manj udobnih čevljev se sicer odsvetuje, v nasprotnem primeru pa jih nosite čim krajši čas, izogibajte se daljše hoje in stanja.

Razmišljajte o tem, da se boste na cilju lahko preobuli, stopala pa razgibali in zmasirali.

Pomembno je vedeti, da ne gre le za estetsko operacijo, zato pričakovanja, povezana z izidom operacije, ne smejo biti previsoka. Za dober končni rezultat sta zelo pomembni dobro sodelovanje in medsebojno zaupanje med bolnikom in zdravnikom ter drugim medicinskim osebjem tako pred odločitvijo za operativni poseg kot v obdobju rehabilitacije.

Boštjan Gosnik, dr. med.