Dojenčki so naravni jogiji

Dojenčki so naravni jogiji (foto: Goran Antley) Goran Antley
25. 5. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Tisa, Taja, Zoja, Ela, Sara ... so glavni junaki nove knjige Mini joga in masaža avtorice Urške Božič Križaj, ki je na trg poslala že uspešnico Pravljična joga. Malčki so modeli in skupaj z Urško demonstratorji v novi knjigi Mini joga in masaža. Tokrat je Urška moči združila z Mojco Kurent, višjo medicinsko sestro, ki se je specializirala v svetovanju, poučevanju in podpori ženskam pred in med porodom ter po njem, posebej podkovana pa je v masaži dojenčkov.

Urška pravi, da se je vse začelo, ko je rodila prvo hčerko. Ker sama vsak dan vadi jogo, je želela nekaj več od sprehodov in dojenja dati tudi svoji deklici. Vedela je, kaj si želi, a ni poznala tehnik. Tukaj je v Urškino življenje prišla Mojca, ki jo je naučila starodavne masaže dojenčkov. Po letih druženja je tako spontano pri Mladinski knjigi izšla knjiga s čudovito simpatičnimi fotografijami Mateje Jordović Potočnik – Mini joga in masaža.

Urška

"Prva hčerka je bila zares energična in sem se morala prav potruditi, da sem jo vsak dan masirala. Vendar moram povedati, da je bila to zame neke vrste terapija, da sem se povezala z otrokom in da sem si začela zaupati kot mama. Ko sem sama začela masirati svojo punčko, je bila največja težava v tem, da me je bilo strah. Strah, da je ne bom prav prijela in jo poškodovala," pripoveduje Urška, ki je dolga leta delala v medijih, nato pa se je povsem posvetila poučevanju joge in danes dela v centru City Yoga v ljubljanski Šiški.

"Ker ljubim jogo in verjamem v njene blagodejne učinke, sta bili obe knjigi, tako Pravljična joga kot Mini joga, neka normalna pot. Zadnja knjiga je nastala tako tekoče in brez zapletov, da menim, da je dejansko morala priti na svet. Vse nam je bilo naklonjeno. Zdaj imam v načrtu že novo knjigo Joga za ženske, kajti rada poučujem ženske in ob vsem tem stresu in napornem ritmu menim, da moramo ženskam pomagati," pravi Urška, ki ima tri otroke, dve hčerki in zdaj malega Izaka, ki neizmerno uživa v mini jogi in mamičini masaži.

Mojca

Nad knjigo je navdušena tudi Mojca Kurent, ki je bila v knjigi zadolžena za masažo dojenčkov: "Zares sem vesela, da me je Urška povabila k sodelovanju in me spodbujala, ko sem vmes malo zaspala. Moram poudariti, da je masaža zelo pomembna že od rojstva, koža pa je zagotovo eden od naših najpomembnejših čutil. Masaža sprošča in zdravi.

Masaža pomaga, da lažje navežemo stik z otrokom in da v njem spodbudimo komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se mama z otrokom pogovarja, vsak del telesa, ki ga masira, spodbuja k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošilja ljubeče misli. Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost.

Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka prek dotika in z njim naveže intuitivni stik. Zelo pomembno je, da smo pri masaži dosledni, da jo izvajamo vsak dan."

Masaža prija tudi mamici

Tako kot Urška tudi Mojca pravi, da z masažo ne pridobi samo otrok, mamica navadno ugotovi, da masaža prija tudi njej: "Vsakodnevna masaža prinese mamici energijo in sproščenost. Otrok z naravno odprtostjo zaupa materinim rokam in sprejema vse brez zadržkov. To njegovo zaupanje pa je darilo za vsako mater.

Skozi dajanje in sprejemanje se med njima vzpostavijo zavest o telesu, prijateljstvo in uživanje. Velikokrat se zgodi, da po uvedbi masaže izginejo težave z dojenjem, omilijo se krči in nemir pri dojenčku, ker sta oba z mamico začutila sproščenost in povezanost. Druženje postane pravi užitek, kjer ni več toliko skrbi in negotovosti."

Najbolj dramatičen, čeprav ne za dojenčke, je gotovo obrat na glavo. Otroci so vsi, brez izjeme, zelo radi na glavi. Male dojenčke pa ta položaj spomni na dolge mesece v maternici, ko so z glavico navzdol čakali na svoje rojstvo.

Otroci obožujejo ploskanje in smeh, zato dojenčku po vsaki izvedeni asani oziroma igrici zaploskamo! 

Poza – palačinka.

Mali Izak je pravi uživač, ki se neskončno rad prepusti mamičini masaži, posebno če ima okoli sebe dovolj malih in velikih gledalcev.

Mateja Jordović Potočnik, Urška Božič Križaj in Mojca Kurent v družbi Izaka in Vesne.