6 čajev za pomirjanje

6 čajev za pomirjanje (foto: pixa) pixa
22. 5. 2019

Ko potrebujemo nekaj, da nam pomaga pri razgrajevanju stresa in anksioznosti ter zboljšamo svoje počutje, spomin ter koncentracijo, si lahko pomagamo z naslednjimi zelišči in čaji. 

1. Šentjanževka 

Šentjanževka cevete rumeno od junija do septembra. Je zelo uspešna pri zdravljenju blage depresije. Nekatere raziskave so pokazale, da je pravi naravni antidepresiv. Vpliva na zmanjšanje blažjih do srednje težkih depresivnih razpoloženj, uporablja se tudi pri blaženju tesnob, motnjah spanca, pri težavah s stresom ali zbranostjo.

Čaj iz šentjanževke pomirja živčni sistem, vzdržuje raven serotonina na normali, zdravi motnje spanja, odpravlja utrujenost, žalost, brezvoljnost in melanholijo. Ker deluje na hormone, je šentjanževka odlična za odpravljanje simptomov PMS-a in menopavze (še posebej pogostih spremembah razpoloženja), dobra je proti vsem ženskim boleznim, odpravlja menstrualne krče, zdravi slabokrvnost in še veliko drugega. Čaj lahko ponudite tudi dekletom v puberteti, da bo pomagal pri pravilnem razvoju spolnih organov.

NAČIN PRIPRAVE: veliko žlico šentjanževke prelijte z 2,5 dl kropa, pokrijte in pustite, da se namaka 10 do 15 minut, precedite in pijte trikrat na dan.

Čaju lahko dodamo še rman in dresen. 

OPOMBA: čaj je treba piti 6 do 8 tednov brez premorov in potem narediti premor, ki naj traja tri tedne, nato ga lahko spet pijete brez zadržkov. Rezultati so vidni po nekaj tednih. V času, ko pijete čaj iz šentjanževke, se ne izpostavljajte soncu, ker je rastlina fototoksična, kar pomeni, da lahko povzroči ustvarjanje pigmentnih madežev na koži. Prav tako izničuje delovanje kontracepcijskih tablet in je ni dobro piti skupaj z antidepresivi.

2. Sivka (lavandula spica) 

Sivka je znana kot naravno sredstvo za lajšanje stresa, občutkov tesnobe, živčnosti, pomaga pa tudi pri izčrpanosti in težavah s spancem. 

Čaj iz sivke pomirja, odpravlja živčno izčrpanost in nespečnost ter odpravlja prebavne motnje živčnega izvora. Zdravi tudi migreno. 

Pri živčnem utripanju srca, migreni, omotici popijemo na dan 3 skodelice čaja iz sivkinih cvetov, piše pater Simon Ašič. 

Sivko trgamo tik preden se cvet odpre. 

3. Ginkgo Biloba

Ekstrakt te rastline se je izkazal kot dober naravni antidepresiv, posebno pri osebah, ki so starejše od 50 let. Je ena najstarejših vrst drevesa, uporablja pa se za zdravljenje že stoletja. Pomaga tudi pri slabemu spominu in izboljša krvni obtok. Pomagal naj bi tudi pri demenci, saj pospeši dovajanje kisika v možgane. 

4. Rožmarin

Izboljšuje spomin in poveča koncentracijo, izboljša splošno počutje oz. poživlja. Še posebej pomaga tistim, ki trpijo za anksioznostjo ali hormonskim neravnovesjem. 

Čaj iz rožmarina deluje tudi proti krčem, kašlju, astmi, sečnim kamonom, živčnosti, tesnobi, migreni živčnega izvora in pa tudi iztreblja gliste. 

5. Meta 

Metin čaj pomirja živce in jih krepi. Pomirja tudi bruhanje. Meta je koristna za ljudi, ki veliko sedijo. Pazimo! Čaja ne smemo pretirano uživati, ker bi slabo vplival na srce, piše pater Simon Ašič, pač pa poporovo meto dodajamo raznim čajnim mešanicam. 

6. Melisa - rastlina dobre volje, sreče in lepih sanj

Tudi meliso uporabljamo pri depresijah. Nabiramo predvsem liste, preden cvete, najbolje v času od poldne do dveh. Pomirja krče, ureja prebavo, krepi in poživlja srce, bruhanje na živčni podlagi, pomirja migrene in premočno bitje srca, tesnobe in stiske. Za meliso pa tudi pravijo, da pomaga pričarati lepe misli in odganja "črne oblake". 

Deloma povzeto po Domači lekarni p. Simona Ašiča.