Reciklirajte kostanj v super izdelke domače lekarne!

Reciklirajte kostanj v super izdelke domače lekarne! (foto: Dawid Zawilla, Unsplash) Dawid Zawilla, Unsplash
6. 11. 2018

Ste se že naveličali pečenega ali kuhanega kostanja? Uporabite plodove ga za pripravo domačih mazil, tonikov, kopeli in številnih zdravilnih poparkov!

Čaji in poparki iz kostanjevih lupin in listov

Čaj iz kostanjevih lupin se uporablja za odpravo diareje.

Tudi drugi deli drevesa so koristni: poparki in prevretki kostanjevih listov se uporabljajo za lajšanje želodčnih težav, blažijo pa tudi vneto grlo in kašelj, medtem ko poparki iz surovih plodov lajšajo težave s krčnimi žilami.

Hranilna maska za obraz

Kuhanemu kostanju dodajte žličko hladno stiskanega olivnega olja in zmešajte. Maska uravnava delovanje por, zato je priporočljiva za vse, ki imate mastno kožo. Ne nanašajte je na predel okoli oči. Po dvajsetih minutah jo sperite z mlačno vodo.

Maska iz kostanja nahrani vašo kožo

Tonik proti krčnim žilam in revmi

Olupite dvajset zrelih kostanjev, jih drobno narežite ali naribajte in prelijte z litrom 70-odstotnega etanola. Po dveh tednih tekočino filtrirajte in jo z dodatkom pol litra vode uporabljajte kot mazilo - toda le na nepoškodovanih nogah.

Iz kostanjeve mase si lahko pripravimo tudi kopel

Kopel proti revni in nespečnosti

Obnese se tudi kot dodatek kopeli za revmatične bolnike. Druga opcija je, da svež kostanj skuhamo in pretlačimo v maso, ki jo dodamo kopeli. S kuhalnico jo spenimo in uživamo ... To pomaga tudi pri odpravljanju nespečnosti.

Kostanj je primeren za revmatične bolnike

Tonik proti išijasu

Litrsko steklenico do polovice napolnimo z zdrobljenimi plodovi kostanja. Do vrha prelijemo domače žganje, dobro zapremo in pustimo stati štiri tedne, vmes občasno pretresemo, nato pa tekočino trikrat dnevno vtremo v obolela mesta.

Divji kostanj je prav tako zdravilen

Divji kostanj, ki cveti maja in junija, so v Evropo iz Azije pripeljali komaj pred 400 leti in že takoj odkrili njegove čudežne zdravilne učinke. Ekstrakt divjega kostanja se v kozmetiki uporablja za preprečevanje staranja kože. Escin, ekstrakt divjega kostanja, učinkuje na elastičnost žil, hemeroide, hematome ter preprečuje poškodbe. Blagodejno vpliva na delovanje srca in ožilja ter s tem poveča prekrvavljenost vseh organov.

Mazilo iz divjega kostanja uspešno zdravi revmo, blaži bolečine težkih in oteklih nog ter skrbi za prekrvavitev telesa.

Prah iz divjega kostanja pomaga pri odpiranju dihalnih poti, diareji in poškodbam črevesja. 

Prirejeno po: webmd

Preberite še: Recept za kostanjev kruh

Kostanj: bodicasti vir energije