Domača sredstva za nego stopal in proti trdi koži

Domača sredstva za nego stopal in proti trdi koži (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Čez zimo večina pozabi na skrite dele telesa in zagotovo so v težkih zimskih čevljih in debelih nogavicah najbolj na udaru naša stopala.

A trda koža lahko hitro postane tudi boleča in nadležna, predvsem pa bo s prvimi odprtimi čevlji postala zelo vidna. Zdaj je še čas, da se resno lotite nege svojih nog. Imamo nekaj domačih receptov za lepše noge.

Številni ne vedo, kako za stopala pravilno skrbeti ali kaj storiti, ko se pojavijo težave. Posledica neugodja so razpokane pete, pojavijo se lahko draženja in glivične okužbe. Da koža stopal ostane zdrava in da preprečimo okužbe ter ohranimo lep videz, si pomagajmo z domačimi pripravki.

Z limono in dobrim spancem

Limone vsebujejo veliko citronske kisline, ki pomaga razgraditi območja hrapave in trde kože. Vsebuje tudi kalij, ki suho bariero kože dodatno navlaži. Kombinacija limoninih lupin in vazelina je še ena alternativna učinkovina za pospešitev odstranjevanja mrtvih celic in drugih nečistoč, ki prispevajo k suhi, razpokani koži stopal. Vazelin je ena najbolj priporočljivih naravnih izdelkov za vlaženje tega dela telesa, saj ščiti kožo obenem pa ohranja vlago.

Potrebovali boste:

  • žlico vazelina
  • žlico naribane limonine lupine
  • brisačo.

Preprosta navodila:

Limono zamrznite in naribajte lupino. Žlico naribane limonine lupine zmešajte z vazelinom, da boste dobili kremno vsebino. Zmes nanesite na stopala in jih ovijte z brisačo. Pustite delovati čez noč in sperite zjutraj.

POZOR! Ne uporabljajte pripravka, če so razpoke ali rane že na stopalih.

Nogi splahnite s hladno prho

Dolge in vroče prhe koži stopal odvzamejo naravna olja, ki podplate pomagajo ohranjati mehke. Priporočljive so krajše kopeli – lahko s toplo, a ne vročo vodo. Da se ohrani vlaga pod bariero stopal, jih je po končani prhi dobro splahniti s hladno vodo.

Redno vlažite noge

Vsak večer si podplate in nart namažite z vlažilno kremo, ki bo zmehčala kožo. Odlično za mehčanje je tudi kokosovo olje, poskusite tudi s sezamovim.

Aloe vera

Aloe vera odlično zmehča trdo kožo, povrhu pa ima še prijeten vonj. Aloe vera deluje tudi proti vnetjem, bakterijam in ima zdravilne učinke. Namažite se zvečer in pustite aloji, da svoje opravi čez noč.

Foto: Shutterstock