Domača zdravila proti sončnim opeklinam

Domača zdravila proti sončnim opeklinam (foto: profimedia) profimedia
29. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Pogosto pozabljamo, da se je treba pred soncem zaščititi tudi pod senčnikom.

Vsako leto komaj čakamo, da izza oblakov pokukajo topli sončni žarki. Vendar pozor: če ne boste pazljivi, lahko tvegate sončne opekline. Kaj pa storiti, če je koža že pordela in ščemi? V tem primeru jo morate kar najhitreje ohladiti – najbolje bo, da si na opečena mesta približno eno uro polagate hladne obkladke z vodo. Obkladek zamenjajte takoj, ko postane topel. Težave pa pomagajo ublažiti še nekatera druga domača zdravila.

Polnomastno mleko prinaša maščobo – kot zaščitna krema

Skuta za zaščito kože: za ublažitev opeklin poskrbi breskovo-skutna maska. Skuta posrka vročino s pordelih predelov kože, breskev pa jo pri tem dopolnjuje. Olupite breskev in jo pretlačite. Nato ji primešajte žlico skute in žlico medu (ta deluje protivnetno) ter nanesite masko. Pustite delovati približno 20 minut, nato pa jo dobro izperite. Alternativno lahko uporabite tudi zgolj skuto. V tem primeru jo nanesite na čisto krpo in položite na razdražen predel. Nato jo previdno izperite. Učinkoviti so tudi obkladki s hladnim mlekom. Maščoba v mleku (3,5%) deluje kot naravna zaščitna krema.

Pomembna je naravna vlažnost

Hladilne kumare

Bolečine blažijo rezine kumar. Sveže narezane položite na rdeče predele. Če je to boleče, kumare nastrgajte, iztisnite in prestrezite sok ter ga nato nakapajte na kožo. Alternativno lahko uporabite tudi rezine surovega krompirja, čebule ali pa solatne liste. Če so opečeni le majhni predeli, na primer nos ali tilnik, dobro denejo tudi hladne, vlažne čajne vrečke črnega čaja, ki poleg tega deluje tudi protivnetno.

Mokri ovseni kosmiči dobro denejo koži

Osvežilna kopel

Če vas je opeklo po hrbtu in trebuhu, vam bo zelo dobro dela kopel s hladno vodo. Vanjo zlijte še 1 liter kefirja in 2 žlici medu. To bo preprečilo vnetje kože. Namesto medu lahko v kopel vsujete tudi skodelico ovsenih kosmičev. Vlakna bodo ublažila poškodbe kože.

Vitamini pomagajo pri obnovitvi celic

Jabolčni kis pomirja

Jabolčni kis vsebuje vitamine, mineralne snovi in druge zdrave substance, ki pomirijo razdraženo kožo. En del jabolčnega kisa in dva dela vode vlijte v steklenico s pršilom in mešanico napršite po koži. Ne obrišite, temveč pustite, da se vpije.