Dotik pove največ! Pomembno je redno samopregledovanje dojk in zgodnje odkrivanje raka dojke

Dotik pove največ! Pomembno je redno samopregledovanje dojk in zgodnje odkrivanje raka dojke (foto: profimedia) profimedia
1. 10. 2020

Letošnji rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, bo zaznamovalo geslo Dotik pove največ, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. V zbornici zdravstvene in babiške nege ob tem izpostavljajo izobraževanje za pridobitev dodatnih specialnih znanj zdravstvenih delavcev.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih registra raka je v letu 2017 v Sloveniji zbolelo 1399 žensk in deset moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. V Združenju Europa Donna Slovenija so zato opozorili, da v času epidemije covida-19 ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike.

profimedia

Ob tem so ženske pozvali, naj se tudi med epidemijo odzivajo na presejalni program za raka dojk Dora in naj bodo pozorne na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijejo sumljive spremembe, pa je morajo vztrajati in priti do zdravnika, ki jih bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno.

Letošnje leto je namreč pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven, je pred rožnatim oktobrom poudarila predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić. Kot je še dejala, naj strah pred novim koronavirusom ne vpliva na odločitev glede obiska zdravnika.

V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije pa je ob začetku rožnatega oktobra izpostavila, da se je po zaslugi sodobnih metod zgodnjega odkrivanja in vse bolj učinkovitega zdravljenja v zadnjih desetletjih izjemno povečala stopnja preživetja bolnic z rakom dojk.

"Da bi zagotovile večjo kakovost oskrbe v smislu uspešnejše rehabilitacije žensk z rakom dojk, bi morale medicinske sestre pridobiti dodatna specialna znanja o učinkovitih in uspešnih postopkih za pogovore o spolnosti in normalizaciji težav, o najpogostejših potrebah po zaključenem zdravljenju, željah po pomoči in potencialnih ovirah," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kljub uspešnemu delu podpornih skupin, ki bolnikom z rakom prinašajo psihološko podporo, zmanjšujejo občutke osamljenosti, izoliranosti ali obsojanja, pa je po oceni zbornice na nacionalni ravni treba nujno zagotoviti tudi izvajanje rehabilitacijskih ukrepov od začetka zdravljenja do konca življenja.

Dnevnik za bolnice Nekaj mojega

Na tiskovni konferenci združenja Europa Donna so predstavili tudi dnevnik za bolnice Nekaj mojega, ki je namenjen bolnicam, ki se prvič soočajo z diagnozo rak dojk. To je prvi tovrstni dnevnik pri nas. Zasnovan je kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in iskanje globljega stika s seboj.

Nastal je na pobudo Laure Ovčar, takrat študentke socialne pedagogike, v sodelovanju z izkušenima strokovnima sodelavkama, psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak in družinsko in zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj. S strani združenja sta pri pripravi sodelovali Tanja Španić in Polona Marinček. Laura Ovčar je o nastanku dnevnika povedala:

“Pomemben korak na poti k realizaciji dnevnika je bila seminarska naloga na fakulteti. Ker sem imela možnost od bliže spremljati izkušnjo z rakom, sem si za temo izbrala rak dojk in si zamislila dnevnik, ki bi bil uporabnicam v pomoč pri soočanju z diagnozo. Prebrala sem veliko literature, osebnih izkušenj na forumih in poskušala izhajati iz stisk žensk in sprememb, ki jih prinese diagnoza. Profesorica dr. Nataša Zrim Martinjak me je spodbudila, da idejo predstavim predstavnicama Združenja Europa Donna Slovenija, ki sta jo sprejeli z odprtimi rokami. Z veliko mero perfekcionizma in entuziazma smo jo s pomočjo psihoterapevtk Tatjane Romšek Poljšak in Tine Rahne Mandelj nadgrajevale vse od lanskega februarja do danes. Z dnevnikom se želim približati ženskam, ki se soočajo z bolezniji, naj ga sprejmejo za svojega in si dopustijo, da jih nagovori.”

Pred izidom dnevnika se je Združenje Europa Donna Slovenija dogovorilo za vključitev dnevnika v pilotni program celostne rehabilitacije na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V prihodnje pa želijo, da bo dnevnik dostopen ženskam ob diagnozi rak dojk v vseh treh centrih, kjer zdravijo raka dojk (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica).