Eko obleka in sirup za boleče grlo

28. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Moje ime je Eva Plešnar in sem študentka geografije ter sociologije na filozofski fakulteti v Ljubljani.

Obožujem živali in naravo in kot velika ljubiteljica ekologije sem se letos prijavila na tekmovanje Miss Earth. Sem tudi nosilka naslova 2. spremljevalka miss Earth in moja naloga je, da ljudem predstavim določene vsebine s področja ekologije.

V sklopu tekmovanja Miss Earth sem kot vsaka izmed 10 superfinalistk izdelovala svoj projekt in se z njim ukvarjala. Dva od mojih projektov, ki sem vam ju želela predstaviti, sta moja eko obleka ter moj eko sirup iz smrekovih vršičkov. Moja eko obleka je nastala izpod rok čudovite gospe, ki je mojo kreacijo iz papirja spravila v fizično obliko. Obleka je pletena in izdelana iz garna oziroma vsem bolj znanega 100-odstotnega bombaža. Zakaj pletena obleka in zakaj ravno sirup? Za pletenje sem se odločila izključno zato, da če zmagam, mladim moje generacije ter mlajšim predstavim obrt ali pa ročno delo, ki vidno izumira. Govorim izključno o ročnem pletenju. Želela sem pokazati, da tudi s to staro ročno spretnostjo in z malo domišljije lahko izdelamo čudovito poletno obleko, narejeno iz popolnoma naravnih materialov, ki so prijazni tako človeku kot okolju.

Za sirup iz (mladih) smrekovih vršičkov pa sem se odločila, ker ga poznam že iz otroštva. Zaupam v njegovo delovanje in verjamem, da ga z malo truda in s kakšnim pohodom v naše čudovite gozdove lahko izdela vsak posameznik ter si tako pridela 100-odstotno naraven sirup za boleče grlo. Za sirup potrebujemo dobro voljo in malo kondicije. Vršičke nabiramo v prvi polovici maja. Praktično pa jih lahko nabiramo vse do konca junija, odvisno od vremena. Za kakovostne vršičke je potrebnega dovolj sonca, zato pred nabiranjem vedno počakamo, da je dan ali dva sončno, da se drevesa najprej dobro osušijo. Vršički so lahko še zelo zaprti ali že zelo dolgi, pomembno je, da so na otip medeni. V pleteno košaro naberemo ravno toliko vršičkov, kot jih potrebujemo za svoj sirup, da ne bi po nepotrebnem preostanek metali stran.

Vršičke doma preberemo in odstranimo umazanijo, ki je morda pristala med njimi. Nato sledi razvrščanje v steklene kozarce. Sama najraje uporabim (litrske) steklene kozarce za vlaganje. Sledi približno dva centimetra debela plast vršičkov, ki jih z leseno žlico nežno pritisnemo na dno kozarca, nato dodamo plast sladkorja in ponovno vršičke. Ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarčka. Napolnjenega zapremo ter postavimo na okensko polico na sončno lego. Po približno 40 dneh, odvisno od količine sonca (včasih se lahko podaljša za kakšen mesec) bo sirup pripravljen. Kozarce redno pretresamo. Po približno 40 dneh odpremo kozarce in vsebino stresemo v cedilo, da se sirup precedi.

Ko je sirup precejen, ga prelijemo v steklene steklenice. Sama ga shranjujem v hladilniku, lahko pa ga shranite tudi v temen in hladen prostor. Uživamo ga pri bolečem grlu, blagodejno vpliva na dihala, pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti.
V dneh, ki prihajajo, bo odličen za zgoraj opisane simptome ali pa kot preventivni posladek.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri