Enajst dejstev o ženskih bradavicah

Enajst dejstev o ženskih bradavicah (foto: Profimedia) Profimedia
22. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Lahko so različnih oblik in velikosti, ponudijo lahko prelepo zadovoljstvo, z njihovo pomočjo ženske hranijo dojenčka, opozorijo celo na nekatere zdravstvene težave. So prekrasne, po tem članku pa boste zagotovo imele še več spoštovanja do tega dela telesa.

Lahko se razširijo do enega centimetra

Nekatere ženske bradavice in areole so lahko velike kot kovanec za dva evra, lahko pa so tudi velikosti kovanca za 20 centov, kar je v obeh primerih povsem normalno. Če se zredite ali zanosite, lahko postanejo ogromne.

Lahko so različnih barv

Svetlo roza, opečnato rdeče, temno rjave: pigment bradavic je povezan z etičnim ozadjem ženske in s tonom njene kože. Tako kot se velikost bradavic lahko spremeni, ko imate dojenčka, tako se lahko spreminja tudi njihova barva. Sprememba je v glavnem trajna.

Sposobne so zagotavljati veliko zadovoljstva

Bradavice so erogena cona številnih žensk, kar je študija, narejena leta 2011, tudi potrdila. Raziskovalci so s pomočjo magnetne resonance odkrili, da se, ko se bradavica stimulira, aktivira center za zadovoljstvo v možganih, enako kot takrat, ko se stimulirata klitoris in vagina.

Včasih so tri

Neredko se zgodi, da se moški ali ženske rodijo s tremi bradavicami (ali štirimi, petimi, tudi sedmimi – po eni študiji iz leta 2012). Te ekstra odvečne bradavice, poznane kot 'odvečne bradavice', se pojavljajo v obliki madeža ali packe. Nikoli se ne razvijejo v prave prsi, lahko pa se pojavijo kjerkoli na telesu.

"Bradavični orgazem" ni neresničen

Ista študija iz leta 2011, ki je ugotovila povezanost med stimulacijo bradavic in centra za zadovoljstvo v možganih, je prav tako potrdila možnost, da sama stimulacija bradavic lahko pripelje do orgazma.

Bradavice morajo biti grudičaste

Če svoje bradavice in površino areola pogledate malo bolje, boste videli, da so grudičaste in s kraterčki. Te grudice so lahko mešički dlak, kanali ali žleze, ki ločijo tekočino in je povsem normalno, da jih imate.

Toda včasih so te grudice nevarne

Redka oblika raka dojke, ki se imenuje Pagetova bolezen, se lahko pojavi v obliki rdečega vozla ali spuščaja na bradavici ali areoli. Če opazite takšno spremembo na bradavicah, ki se obenem ne umika, obiščite zdravnika.

Prav tako jih lahko poškoduje dojenje

Draženje, bolečina, krvavitve, občutljivost – so le nekatere od posledic, kadar imate lačnega dojenčka, ki se ne loči od vaših bradavic. Ti simptomi v glavnem izginejo, kadar se mama navadi in nauči, kako je med dojenjem bolje držati dojenčka. Če pa po tednu dni ti problemi ostajajo še naprej, se je treba posvetovati z zdravnikom ali babico.

Izloček je lahko zelo nevaren znak

Malo izcedka, ki se pojavi, kadar stisnete bradavico, ni hudega, toda če opazite beli kremni izcedek, ki teče tudi takrat, ko ne stiskate bradavice, je lahko to znak, da vam v možganih raste tumor (ni nujno, da je kancerogen). Zeleni ali črni izcedek lahko opozarjata na benigno težavo s črevesjem, medtem ko krvavi izcedek opozarja na rak dojke. Če opazite kakršenkoli izcedek, to obvezno povejte svojemu zdravniku in ginekologu.

Iz njih lahko teče mleko (samo od sebe)

Mame, ki dojijo, bi vedno morale imeti kakšno bluzo več v svoji torbi. Povsem nenavaden fenomen pa je, čeprav precej žensk opazi, da čim slišijo jok otroka, kjerkoli so, jim iz bradavic začne teči mleko.

Ne marajo fitnesa

Vadba je zelo zdrava za vaše telo, ampak lahko je groba izkušnja za vaše bradavice, ki pogosto postanejo suhe, razdražene, včasih pa lahko tudi krvavijo zaradi trenja med njimi in športnim modrčkom. Preden greste na vadbo, na bradavice nanesite vazelin, da se izognete draženju.

Preberite še: