Erektilne motnje - ali pomenijo impotenco?

Erektilne motnje - ali pomenijo impotenco? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 9. 2013

Erekcija ni le simbol moškosti, temveč tudi eden najboljših pokazateljev moškega zdravja. Zato svojemu 'urarskemu kladivcu' posvetite več pozornosti, predvsem pa erektilne motnje vzemite resno.

Erektilne motnje so ponavadi spremljevalke staranja in največkrat posledica sprememb v krvnem obtoku, posledica jemanja nekaterih zdravil (antipsihotiki, antidepresivi, pomirjevala), težav s srcem, hormonskih motenj, duševnega stanja, poškodbe...

Vzrok lahko tiči tudi v stresu, pomanjkanju spanca, kajenju in prekomernemu pitju alkohola.

Vsekakor je treba takšnim motnjam, ki trajajo daljše obdobje, posvetiti pozornost. Resda oslabljena erektilna sposobnost še ne pomeni impotenco, vendar se za poslabšano erekcijo zelo pogosto skriva resna bolezen, ki jo je potrebno zdraviti takoj.

Osebni zdravnik lahko najprej, na podlagi simptomov in ob upoštevanju nekaterih drugih dejavnikov, kot so npr. telesne spremembe, ugotovi, ali so motnjo povzročili telesni ali duševni dejavniki.

Priporočljive so tudi preiskave – test endotelijalne funkcije, holesterola, sladkorja v krvi, nivo testosterona.

Zdravljenje je odvisno od vzroka

Pri moških, pri katerih so motnjo povzročili duševni dejavniki, se pogosto uporablja posebna vaja, s katero se nauči usmerjati čustva – metoda čustvenega usmerjanja. Ta spodbuja raziskovanje čustev in ne toliko spolnih občutkov.

V primeru, da je težava srčno obolenje ali diabetes, bo zdravljenje potekalo z zdravili. Potrebno pa bo spremeniti tudi način življenja.

Če pa je vzrok v nizki ravni testosterona, obstajajo trije načini, s pomočjo katerih lahko izboljšate erekcijo.

1. Vadba

Vadba za pridobivanje moči povzroči povečanje količine hormona v telesu.

Ko trenirate z utežmi, vaje delajte počasi in kontrolirano – ena ponovitev naj traja 6 sekund (3 za dvig, 3 za spust). Za razliko od "pumpanja", počasi in kontrolirano izvajanje treninga močno poveča proizvodnjo testosterona.

Izvajate kompleksne vaje – vaje naj istočasno vključujejo več mišičnih skupin.

2. Spanje

Ali dovolj spite? Pomanjkanje spanca ali spanje, ko se pogosto prebujate, prav tako vpliva na raven testosterona.

3. Prehrana

Jejte hrano, bogato z zdravimi nenasičenimi maščobami (npr. mandlji in oljčno olje) in v prehrano vključite 16 živil, ki povečujejo libido.

Vsaditev opornice ali proteze

Če impotence ni mogoče zdraviti z zdravili ali drugimi metodami, se lahko težava reši kirurško, z vsaditvijo opornice ali trajne penilne proteze.

Foto: profimedia.si