Genetiki odkrili, da so ljudje z določeno barvo oči bolj nagnjeni k alkoholizmu

Genetiki odkrili, da so ljudje z določeno barvo oči bolj nagnjeni k alkoholizmu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 7. 2015

Pri alkoholizmu pogosto iščemo globlje vzroke. Brskamo po genetiki, po vzgoji, po kulturnih vzorcih, po nacionalnih predispozicijah - zdaj pa znanost ponuja še en izgovor: barvo oči.

Raziskovalci na področju genetike na univerzi v Vermontu so objavili študijo, v kateri alkoholizem povezujejo z barvo oči. In odkrili naj bi, da so ljudje z določeno barvo oči bolj nagnjeni k alkoholizmu.

In katera je ta barva oči? Modra. 

Ljudje z rjavimi očmi naj bi imeli najnižja nagnjenja k alkoholizmu in tudi najmanj alkoholikov naj bi imelo rjave oči. In še to - študija je obenem pokazala, da naj bi bila najbolj pogosta barva oči v družinah, kjer se razvijejo alkoholiki, črna.  

Študija je vključevala 1263 individualnih genetskih profilov, izbrani pa so bili iz baze podatkov, ki vključuje izključno genetske profile z vsaj eno mentalno boleznijo, med drugim tudi odvisnosti od drog in alkohola. V tej konkretni študiji so raziskovalci iz baze filtrirali ljudi z odvisnostjo od alkohola in evropskim poreklom.