Genitalni herpes – še vedno tabu tema

Genitalni herpes –  še vedno tabu tema (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 6. 2013 Vir: Lisa

V ZDA ocenjujejo, da je s HSV2 okužen vsak šesti državljan in tam je HSV2-pozitivnih približno 20 odstotkov ljudi, v Evropi približno 15, v Afriki pa kar 50 odstotkov ljudi. Tudi v Sloveniji se še vedno premalo govori o okužbah z virusi herpes.

"V Sloveniji še vedno ostajajo tabu teme in med njimi so tudi okužbe z virusi herpes na genitalnem predelu in anogenitalne bradavice. Ljudje namreč še vedno potrebujejo preveč poguma in časa, tudi leto dni, da gredo k zdravniku, nekateri celo sploh ne gredo," je povedala Aleksandra Draškovič, direktorica podjetja Mikona.

Kako pride do okužbe in kako se genitalni herpes prenaša?

Ginekologinja dr. Nina Jančar iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je povedala, da se genitalni herpes prenaša s spolnimi stiki ali z matere na otroka med porodom. Osebe pa lahko virus prenašajo tudi, ko nimajo vidni znakov okužbe.

Sicer pa so osebe, ki so okužene z virusoma, ki povzročata genitalni herpes (virus herpes simpleks tip 1–VHS1 in virus herpes simpleks tip 2–VHS2), najbolj kužne, ko imajo simptome okužbe.

Farmacevtka in strokovna sodelavka v Mikoni Janja Hribar še dodaja primer, ko se je gospa, ki je bolj konservativna, okužila z genitalnim herpesom. Po dolgotrajnem oklevanju je končno obiskala svojo ginekologinjo. Ker pacientki nikakor ni bilo jasno, kje se je okužila, sta skupaj z ginekologinjo prišli do zaključka – gospa je imela pred kratkim herpes na ustnicah in ta se je prenesel na genitalije, kar pa ni običajno, a je vseeno mogoče.

Okužbe z virusom herpes razširjene povsod po svetu

V ZDA ocenjujejo, da je s HSV2 okužen vsak šesti državljan in tam je HSV2-pozitivnih približno 20 odstotkov ljudi, v Evropi približno 15, v Afriki pa 50 odstotkov ljudi.

Miti, ki držijo

Draškovičeva je naštela še nekaj 'mitov' (izpostavljamo jih le nekaj), ki držijo:

  • Genitalni herpes lahko širim tudi, če nimam nobenih simptomov.
  • Genitalni herpes imam lahko, ne da bi vedel za to.
  • Fizični in psihični stres lahko sprožita izbruh herpesa.
Prve raziskave v Sloveniji

Na slovenskem trgu smo kot rešitev dobili prvi izdelek v prosti prodaji, torej brez recepta, ki je nekakšna podpora pri zdravljenju herpesnih virusnih okužb, in to v zelo kratkem času, kar pomeni, da je rezultat viden že v treh dneh ali največ dveh tednih. To je glizigen, ki je povsem naraven.

V Sloveniji je bila prvič narejena študija o zdravljenju anogenitalnih bradavic s pripravkom glicirizinske kisline, ki jo je medijem danes prvič predstavil dermatovenorolog prim. dr. Marko Potočnik iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Že po tednu dni je prišlo do bistvenega in delnega izboljšanja pri 86,7 odstotka pacientov. Zdravnik je zdravljenje po dveh tednih ocenil kot zelo dobro v 80 odstotkih in dobro v 20 odstotkih.

Hribarjeva je poudarila, da je glizigen edini izdelek za ta namen v prosti prodaji, torej brez recepta. Je popolnoma naraven in ne vsebuje mil. Ob uporabi ni agresiven, ne peče in ni problematičen ter nima znanih neželenih stranskih učinkov. Namenjeno je negi oziroma podpori pri virusnih okužbah kože, kot so genitalni herpes, herpes na ustnicah, afte, anogenitalne bradavice, HPV, herpes zoster (pasovec), norice in druge. Glizigen je možno dobiti v različnih oblikah, in sicer kot mazilo za ustnice, pršilo ali intimni gel.

Kot je še poudarila Hribarjeva, se lahko intimni gel uporablja v vsakodnevni negi za vsakogar, prav tako je zelo priporočljiv za po kopanju v bazenu, džakuziju in savni, po depilacijah, pri kozmetičarkah in dermatoloških ambulantah.