Glivična obolenja: Nenevarno, a nadležno

Glivična obolenja: Nenevarno, a nadležno (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Glivična obolenja so v poletnih mesecih zelo pogosta, saj glivicam prijata vlaga in toplota. Najraje se pojavijo na vlažnih telesnih predelih, kjer se koža stika. To je med prsti na nogah, v dimljah, ob nohtih in pod prsmi.

Za takšne okužbe so dovzetnejši debelejši ljudje, sladkorni bolniki, pogosto pa se pojavljajo tudi pri otrocih, kmetih in veterinarjih, ki so pogosto v stiku z živalmi, ter športnikih, ki se veliko gibljejo v športnih objektih in na kopališčih.

Atletsko stopalo

Že samo ime pove, da pogosto prizadene športnike, zlasti tiste, ki so veliko v športnih copatah ter ne poskrbijo za sušenje kože stopal in med prsti nog. Atletsko stopalo je tudi pogosta težava pohodnikov, ki so dolgo v tesnih obuvalih. Zaradi tesnega prileganja obuval, ki preprečuje kroženje zraka, ter neprimernih materialov in njihove nepredušnosti se poveča znojenje kože in tako se ustvari prijetno in ugodno okolje za rast in razmnoževanje glivic. Sintetični materiali, ki ne dihajo, lahko stanje dodatno poslabšajo.

Kako si lahko pri glivičnih okužbah kože in nohtov pomagate sami?

Upoštevati je treba splošna navodila o negi telesa, nošenju primernih oblačil in obutve.
1. Obutev naj bo usnjena, dovolj široka in naj se po nošenju dobro prezrači. V lekarnah se dobijo protiglivična pršila, s katerimi lahko razkužite svojo obutev. Poleti nosite japonke, natikače in sandale. 2. Pri glivičnih okužbah stopal so priporočljive vsak dan sveže bombažne nogavice.
3. Noge si je treba umivati s kislimi mili oz. z nizkim pH-jem. Po umivanju je nujno noge dobro posušiti, zlasti med prsti.
4. Za manikiro okuženih nohtov je priporočeno uporabljati pilice za enkratno uporabo.
5. Manjše okužbe kože in nohtov zdravimo lokalno, težje kožne spremembe in obsežnejše okužbe nohtov pa še sistemsko z zdravili, ki jih dobimo na recept.

Kako lahko preprečite nastanek glivičnih okužb kože in nohtov?

1. Okužbo lahko preprečite tako, da ne hodite bosi v kopališčih, savnah in kabinah za prhanje ter po skupnih garderobah. Uporabljajte plastična obuvala, ki se lažje umijejo in hitreje osušijo.
2. Po vsakem kopanju ali prhanju si temeljito obrišite noge, še posebej
med prsti.
3. Uporabljajte samo svojo brisačo.
4. Priporočljivo je uporabljati bombažne nogavice, v katerih se noga manj poti in jih lahko po vsakodnevni menjavi prekuhavamo.
5. Pretesna obutev lahko poškoduje nohte, ki so v takem stanju še posebej dovzetni za okužbe. Čevlji morajo biti zato široki, zračni ter udobni in iz naravnih materialov, npr. usnja. Po nošenju jih je dobro prezračiti in posušiti. Športne obutve ne smemo puščati v torbah.
6. Ne nosite vsak dan istih čevljev in si jih ne izposojajte.
7. Če imate glivične okužbe na nogah, si pred oblačenjem spodnjic obujte nogavice, da okužbe ne boste prenesli še v razkorak.
8. Ne božajte neznanih živali, četudi so na videz zdrave.
9. Pri delu z zemljo nosite zaščitne rokavice.