Gluten, fruktoza, laktoza, histamin – 'sovražniki' naše prehrane?

Gluten, fruktoza, laktoza, histamin – 'sovražniki' naše prehrane? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 2. 2015

Zaradi uživanja izdelkov z oznako 'brez ...' ne boste nič bolj zdravi. Prav nasprotno, nadomestki glutena, lahko celo sprožijo določene alergije. Če vas po zaužitju določene hrane boli želodec, naj vzroke pojasni zdravnik.

In če zdravnik ne najde telesnih vzrokov za občutljivost za določeno živilo? Potem se izplača pogledati v naš svet občutkov. Znanstveniki so odkrili, da določeno živilo nezavedno ali pa zavedno povezujemo z negativnimi doživetji.

Neki drugi testi so pokazali, da so se tisti, ki so verjeli, da jim bo kozarec mleka škodil, osredotočili na težave, kot so denimo bolečine v trebuhu, pozneje pa so jim povedali, da so jim dali piti mleko brez laktoze.

Preglednica težav s prebavljivostjo

Fruktoza

Kje tiči težava? Telo se na preveč sladkorja v sadju, suhih sadežih, kečapu in hitri prehrani odzove z oglašanjem v želodcu in/ali drisko. Prenos fruktoze v črevesje ni dovoljšen.

Diagnoza: Opravite dihalni test pri specialistu za želodec in črevesje.

Kaj pomaga? Prehransko svetovanje in test, koliko obremenitve prenese testirana oseba. 10 g fruktoze (eno jabolko) je običajno v redu. Če se fruktozi popolnoma odpovemo, je prenesemo čedalje manj.

Laktoza

Kje tiči težava? V telesu primanjkuje encima laktaze, s pomočjo katerega prebavimo mlečni sladkor. V tankem črevesju se ne absorbira, temveč izgori v bakterije v debelem črevesju, kar privede do napihnjenosti in bolečin v želodcu.

Diagnoza: Pomanjkanje encima pokaže dihalni test z vodikom.

Kaj pomaga? Odpoved mlečnim izdelkom, piškotom, hitri prehrani ali pa uživanje posebnih tablet pred jedjo. Skoraj brez laktoze so siri, jogurti in skuta.

Gluten

Kje tiči težava? Pri celiakiji glutenska živila povzročijo vnetje sluznice tankega črevesja. Že malo glutena, lepljive beljakovine iz pšenice, pire ali rži, ki je v pici, kruhu in sladicah, povzroči krče v trebuhu, drisko in utrujenost.

Diagnoza: Ugotovite jo s pomočjo krvnega testa na antitelesa in z biopsijo tankega črevesja.

Kaj pomaga? Prehransko svetovanje in sprememba prehrane (odpoved glutenu).

Histamin

Kje tiči težava? Telo histamin razgradi s pomočjo encima diaminoksidaze. Če ga primanjkuje, pride po zaužitju rdečega vina, sirov, salame, kislega zelja ali morskih sadežev do psevdoalergijskih reakcij, kot so izpuščaji, nahod, težave z želodcem in črevesjem ...

Diagnoza: Poseben prehranski protokol s testom opuščanja določenih živil.

Kaj pomaga? Odpoved živilom, ki vsebujejo histamin, in tistim, ki spodbujajo telesu lastno izločanje histamina (na primer citrusi in stročnice).