Gola resnica o ženskih intimnih predelih

Gola resnica o ženskih intimnih predelih (foto: fotolia) fotolia
10. 3. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Vsak dan se do 200-krat pogledamo v ogledalo – izogibamo pa se pogledu na svoj intimni del. Zakaj pravzaprav?

Moški živijo v popolnem 'strinjanju' s svojim spolnim organom. Vse življenje ga jemljejo v roke, ko urinirajo. Nič neobičajnega ni, če primerjajo velikosti svojih penisov ob prhanju po pouku športa ali po treningu na fitnesu. Pri ženskah pa ni tako.

Če si želimo ogledati svoj intimni del, potrebujemo ogledalo. Neka večja anketa je pokazala, da si vsaka četrta ženska sploh še ni natančno ogledala svoje vagine, med tistimi, ki pa so to storile, jih je več kot polovica odgovorila, da niso zadovoljne z njenim videzom. Za to so pogosto krivi pornografski filmi, ki prinašajo utvare o lepotnem idealu.

Prijateljice si upamo vprašati, ali imajo desno dojko večjo od leve, o področju 'tam spodaj' pa molčimo. O njem kvečjemu spregovorimo z ginekologom. Vendar pa je pomembno, da opazujete svojo vagino, se je dotikate in jo odkrivate. Treba se je otresti sramu – le tako se bomo lahko res dobro počutile v svoji koži.

Vprašanja, ki jih nerade zastavljamo pri ginekologih

So si vse vagine podobne?

Ne! Tako kot moški spolni organi se tudi ženski razlikuje po barvi, obliki in velikosti. Pri nekaterih ženskah so na primer notranje sramne ustnice večje od zunanjih.

Koliko izcedka je še normalno?

Količina se razlikuje od posamezne ženske. Če morate čez dan večkrat zamenjati slip ali pa je izcedek celo krvav, rumenkast ali ima neprijeten vonj, morate obiskati zdravnika.

Kaj je vzrok za suho nožnico?

Pogosto menopavza. Pri mladih ženskah so lahko vzrok hormonska nihanja – lahko zaradi kontracepcijske tablete, nosečnosti, dojenja, pomanjkanja estrogena ali kajenja.

Zakaj vagina med seksom oddaja zvoke, ki spominjajo na prdenje?

Penis med spolnim odnosom črpa velike količine zraka v vagino, ki se – pogosto z zvokom, a brez vonja – tudi znova sprostijo. Zdravniki temu pravijo Flatus vaginalis.

Imam lahko večer pred jemanjem brisa spolne odnose?

Ker vaginalna in semenska tekočina otežita jasen rezultat testa, se morate 48 ur pred obiskom ginekologa odpovedati seksu.

Ali intimni opredeli potrebujejo posebno nego?

Pri nakupu negovalnih sredstev bodite pozorni, da ne vsebujejo mil, parfuma in alkohola. In previdno: tako pogosto umivanje (dovolj je enkrat na dan!) kot tudi dezinfekcijska sredstva za izpiranje nožnice ter intimni dezodoranti uničijo ravnovesje v nožnični flori.

Kako prepoznam glivično okužbo?

Tipična simptoma sta srbenje in pekoča bolečina v predelu zunanjih sramnih ustnic in na vhodu v nožnico ter tudi belkasto drobljiv izcedek.

Koliko krvi se običajno izgubi med menstruacijo?

V povprečju 65 ml tekočine – to je približno polovica skodelice kave. Ob zelo močni menstruaciji (več kot 200 ml) svetujemo pogovor z zdravnikom.

Je možno, da se tampon ali kondom izgubita v vagini?

Ne! Če vam vanjo zdrsne trakec ali kondom, vstavite prst v vagino, otipajte tujek in ga odstranite. Če vam samim ne uspe, obiščite ginekologa.

Kako se vagina spremeni po rojstvu otroka?

Strah, da bi se lahko 'razvlekla', je neutemeljen, kajti vagina se lahko razteza in znova krči. Glede na obremenitev potrebuje dva tedna, da se povrne v prejšnje stanje. Zdravniki svetujejo, da s spolnimi odnosi počakate od štiri do šest tednov po rojstvu.