Gozdni sadeži: Naužite se vitaminov ob jesenskem sprehodu

Gozdni sadeži: Naužite se vitaminov ob jesenskem sprehodu (foto: shuterstock) shuterstock
20. 9. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Poglej, koliko robid! Pridi, poskusiva jih! Mmmh, kako so sladke! Kdor se poleti ali jeseni odpravi na sprehod, lahko levo in desno od poti opazi številne divje sadeže.

Užitni ali strupeni?

Nekatere sadeže dobro poznamo, na nekatere pa smo malo pozabili. Škoda, ker se v njih skriva polno vitaminov, pa še slastni so – ob predpostavki, da vemo, kako jih uporabiti. Kajti vseh sadežev ne moremo jesti kar direktno z grma. Pojeste lahko le tiste, za katere ste prepričani, da jih poznate.

Divje robide

Sadeži avgusta in septembra postanejo lepo črni in že nekoliko mehki. Pri obiranju je priporočljivo, da nosti dolgo oblačilo, saj se lahko opraskate!

Šipek

1500 mg vitamina C v 100 g – to je nepremagljivo.

Kljub temu rdeče sadeže radi prepustimo pticam. Nekoliko težje jih je namreč obirati, zato si ob čiščenju nadenite rokavice, saj je v sadežkih 'poseben' prašek.

Šipkov čaj

Posušite šipkove plodove in jih nato zrežite na četrtine. Za skodelico čaja 2 žlički šipka prelijte z vrelo vodo. Pustite stati 10 minut in nato čaj precedite. Šipek lahko denete tudi v filter čajno vrečko.

Bezeg

Sadeži so izvrstni za oblaganje sadnih kolačev. Sok iz črnega bezga je tudi znano zdravilo, ki pomaga pri prehladih in vročini. Nikoli ne jejte surovega! Lahko povzroči slabost in bruhanje.

Robidov šejk

Za 2 kozarca: operite 200 g robid in jih v električnem mešalniku pretlačite z 2 žličkama limoninega soka, 2 žličkama sladkorja v prahu in 1 zavitkom vaniljevega sladkorja. Primešajte še 400 ml hladnega mleka in 2 žlici skute. Po želji izboljšajte še z vaniljinim sladoledom ali stepeno smetano in šejk okrasite s celimi robidami.

Značke: gozdni sadeži