Številne zdravstvene organizacije (AHA, WHO) priporočajo:
• Otroci do drugega leta bi se dodanim sladkorjem morali povsem izogniti.
• Otroci nad dvema letoma naj ne bi zaužili več kot 6 čajnih žličk (25 gramov) dodanega sladkorja dnevno.
• Ženske prav tako – ne več kot 6 čajnih žličk (25 gramov) dodanega sladkorja dnevno in
• moški ne več kot 9 čajnih žličk (36 gramov) dodanega sladkorja dnevno.
Povprečno ga zaužijemo bistveno več – približno 22 čajnih žličk (88 gramov) dnevno. Priporočeno količino je namreč zelo lahko preseči.
Prvič: sladkor najdemo dobesedno povsod, tudi v kruhu in zelenjavni omaki, pa v jogurtih in v žitih za zajtrk, ki se sicer promovirajo za zdrava.
Drugič: v živilih se sladkor nahaja pod številnimi imeni, ki jih večina ne pozna.
VESTE TOREJ POD KATERIMI IMENI SE SKRIVA DODANI SLADKOR in KAJ POVZROČI NAŠEMU TELESU?