Gripi podobni simptomi so lahko znaki lymske borelioze

Gripi podobni simptomi so lahko znaki lymske borelioze (foto: Profimedia) Profimedia
20. 7. 2015

Da lymska borelioza poleti predstavlja resen vzrok za skrb, že vemo. Če je ne zdravimo, lahko ta infekcija, ki jo povzroči ugriz klopa, resno poškoduje vaše sklepe, živčni sistem in srce – in kar je še huje, infekcije včasih sploh ne prepoznamo.

Poleti so namreč lahko gripi podobni simptomi (vročina, mrzlica, bolečine in izčrpanost) v resnici znaki lymske borelioze.

Klopi so najbolj lačni (in najmanjši) od junija do zgodnjega avgusta. To fazo imenujemo faza nimf, v kateri je klopova glava manjša od bucikine glavice. Zato jih še toliko težje opazimo – še posebej, ker se pogosto prisesajo na odmaknjene predele, npr. na dimlje, podpazduho in lasišče.

Obstajajo ukrepi, s katerimi se lahko zaščitite. Ko preživljate čas zunaj, se ne naslanjajte na drevesa, po sedenju v travi pa se vedno preglejte. Oblecite oblačila z dolgimi hlačnicami in rokavi, nogavice pa potegnite čez hlačnice. Vedno uporabite sredstvo za odganjanje žuželk (priporočljivo tiste z aktivno sestavino DEET – to je kemikalija, ki ima svoje pomanjkljivosti, a je še vedno najučinkovitejša v boju proti klopom). Ko prispete domov, se čimprej stuširajte, kožo preglejte počasi in temeljito ter odstranite morebitne klope. Za še bolj učinkovito obrambo vrzite svoja oblačila v sušilec na visoko temperaturo. Skriti klopi ne bodo preživeli tako visoke temperature.

Za lymsko boreliozo še vedno ne obstaja test, ki bi bil 100 % zanesljiv. Tudi njen 'zaščitni znak', izpuščaj v obliki tarče, se pojavi pri manj kot 50 % pacientov s to boleznijo.

Ker so lahko rezultati testa za lymsko boreliozo tako lažno negativni kot lažno pozitivni, jo moramo diagnosticirati klinično, po zdravnikovi oceni vaših simptomov in izpostavljenosti klopom.

Simptome vedno vzemite resno. Če se vam pojavijo simptomi, podobni poletni gripi, obiščite zdravnika. Tudi če je od vašega bivanja na deželi ali v primestnem okolju minilo že par tednov ali mesecev.

Priporočamo: Video: Kako pravilno odstraniti klopa