Halitoza - kronični ustni zadah

Halitoza - kronični ustni zadah (foto: Profimedia) Profimedia
23. 10. 2013

Neprijeten zadah največkrat povezujemo s slabo higieno, vendar se lahko razlog skriva tudi v zdravstvenih težavah.

Slab zadah je lahko posledica:

  • slabe hrane,
  • vnetega zoba,
  • neodkritega diabetesa,
  • kroničnega vnetja sinusov,
  • bolezni jeter...

Včasih je zadah posledica gastritisa oz. vnetja želodčne sluznice. Pomagate si lahko tako, da čez dan uživate več manjših obrokov in vsaj dve uri pred odhodom v posteljo ne zaužijete ničesar. Predvsem se zvečer izogibajte mleku, kavi, alkoholu, sladkorju in začinjeni hrani.

Najpogosteje pa se vzrok še vedno skriva v slabi higieni. Zaradi ostankov hrane, ki so ujeti med zobmi in dlesnimi, nastane dentobakterijski plak - mehke zobne obloge, ki so glavni povzročitelj vnetja dlesni in zobne gnilobe.

Zato poskrbite za redno nitkanje in ščetkanje.

Proti slabemu zadahu so učinkovita tudi nekatera zelišča:

  • meta,
  • pehtran,
  • rožmarin,
  • peteršilj.

Žvečite jih od 30-60 sekund, toliko, da osvežite usta.

Kako si pomagamo pri kroničnem ustnem zadahu ali halitozi

Ko ima človek zadah kljub vsakodnevnemu ščetkanju, govorimo o kroničnem ustnem zadahu.

Takšen zadah navadno ne morejo prikriti ne žvečilni gumiji, ne osvežilni bomboni ali druga sredstva, pojavi pa se že nekaj minut po ščetkanju zob.

Najpogostejši razlog za halitozo so obloge na jeziku in žrelu, ki so prava gojišča bakterij. Veliko k takšnemu ustnemu zadahu pripomore tudi izcedek iz nosa po zadnji strani žrela.

Tudi suha usta zaradi dehidracije, spanja z odprtimi usti ali jemanja zdravil, kot so antidepresivi, so lahko vzrok, saj pomanjkanje sline pospešuje rast bakterij. Suha sluznica tako postane neodporna in ugodno gojišče za bakterije.

Pri nastajanju sline si lahko pomagate z žvečenjem žvečilnega gumija brez sladkorja ali pa si privoščite hrustljava živila, kot so jabolko, korenje in zelena.

Prvi korak pri vsem tem pa je seveda primerna ustna higiena in redno odstranjevanje oblog z jezika s strgalom za jezik.

Vedno najprej dobro očistite jezik in z grgranjem splaknite usta. Uporabite lahko tudi ustno vodo, ki pa ne sme imeti alkoholne osnove, saj takšne ustno sluznico sušijo. Na koncu si še temeljito očistite zobe.

Pri težavah z izcedkom iz nosa se priporoča uporaba fiziološke raztopine.