Hepatitis - 'nema' nevarnost. Odkrijte jo pravočasno!

Hepatitis - 'nema' nevarnost. Odkrijte jo pravočasno! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 1. 2016

Vnetja jeter se dolgo časa ne opazi, in to je tisto, kar je najbolj nevarno. Toda pred okužbami se lahko zaščitimo.

Hepatitis? Ali ni to bolezen, ki jo človek 'prinese' s potovanja v 'rizične' dele sveta? Ja, je.

Toda na žalost ne samo to: vnetje jeter (razlikujemo oblike od A do E) lahko doleti vsakogar. In ima številne vzroke: viruse, bakterije, glivice, parazite, zastrupitve (na primer z alkoholom), zdravila in topila. Težava je v tem, da sam organ nima bolečinskih receptorjev – jetra namreč trpijo nemo. Zato se poškodbe pogosto zaznajo prepozno. Vendar obstaja kar nekaj opozorilnih znakov in možnosti, da se zaščitimo pred to boleznijo.

Nenevaren hepatitis A

Ti virusi se izločajo prek črevesja. Nalezemo se torej prek stika, pri spolnih odnosih ali pa z nečisto vodo in hrano.

Večina ljudi ne kaže prav nobenih simptomov, pri drugih pa ima bolezen težak potek. Počutijo se izžete, koža in oči se obarvajo rumeno, urin temno, narastejo jetrne vrednosti.

Hepatitis A večinoma poteka nenevarno in v nekaj tednih sam izzveni. Pri sumu je dovolj, da zdravnik v krvi izmeri dve antitelesi. Terapije ni. Pred potovanjem v rizične dele sveta svetujejo cepljenje.

Zelo nalezljiv hepatitis B

Ta spada med najpogostejše infekcijske bolezni na svetu. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je okužena tretjina svetovnega prebivalstva.

Ta vrsta hepatitisa se prenaša s spolnimi odnosi in prek krvi. Dovolj je zelo majhna količina. Tveganje prinašajo tudi nečiste igle za tetoviranje.

Diagnoza se postavi po krvnem testu. Pri tretjini prizadetih se koža obarva rumeno, pojavijo se simptomi gripe, utrujenost, redko pa jetra povsem odpovejo. Sposobnost prenašanja infekcije je odvisna od posameznikovega imunskega sistema. 90 % primerov se pri odraslih pozdravi brez posledic.

Otroci, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom pogosto razvijejo kronično obliko hepatitisa B. Možne posledice so poškodbe jeter in rak. V težkih primerih se bolezen zdravi s Peg-Interferonom, ki spodbudi imunski sistem, ali pa s tabletami, ki zavrejo razmnoževanje virusov. Bolje: hepatitis B preprečite s cepljenjem.

Ogrožajoči hepatitis C

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije za to obliko vsako leto zboli tri do štiri milijone ljudi. Ta vrsta hepatitisa se prenaša s krvjo.

Pogosto ostane neopažen. Je zelo zahrbten, saj če ga ne zdravimo, se spremeni v kronično obliko, kajti virus se skrije v celice jeter, se tam razmnožuje in povzroča življenjsko nevarne bolezni, kot sta rak jeter in ciroza.

Cepljenje ne obstaja, so pa na voljo učinkovita zdravila.

Hepatitis D: kombinacija virusov

Za to obliko zbolijo ljudje, ki imajo že hepatitis B, ker se lahko virus razširja le tako. Posebej pogosto se pojavi v Sredozemlju, na srednjem vzhodu in v južni in centralni Aziji, zahodni Afriki in na področju Amazonke.

V 90 % primerih ta infekcija, ki se prenaša prek krvi in telesnih tekočin, privede do kroničnega obolenja. Pacienti morajo obiskati specialista.

Podcenjen hepatitis E

V Nemčiji so leta 2014 zabeležili 670 primerov. Se pravi, da je že našel pot v Evropo. Viri okužb so voda ali živila, ki so onesnažena s fekalijami (predvsem svinjina in divjačina).

Kot pri vseh oblikah hepatitisa tudi pri tej vrsti poteka vnetje individualno: nekateri ne opazijo ničesar, drugi pa imajo simptome gripe, sili jih na bruhanje, čutijo bolečine v zgornjem delu trebuha ... Pozneje se lahko rumeno obarvata koža in oči. Pojavi se srbenje – mnogi se več mesecev počutijo slabotno.

Za postavljanje diagnoze se izvede krvni test na antitelesa. Ta oblika hepatitisa sicer ne poteka kronično. Pri nosečnicah pa lahko privede tudi do odpovedi jeter. Cepljenje ne obstaja.

Kar lepo jih osmukajte

Najljubša jed jeter? Artičoke! V njih se skriva grenčična snov cinarin, ki jih ščiti, spodbuja prebavo maščob in znižuje holesterol.

Poskusite: artičoke približno 30 minut kuhajte v slani vodi, ki ste ji dodali sok 1 limone. Na mizi nato trgajte list za listom, jih pomakajte v olivno olje z morsko soljo in z zobmi povlecite za mehko meso.

To ni za vas? V lekarnah boste dobili kapsule s suhimi izvlečki artičok.

Preberite še: Katera živila najbolje ščitijo jetra