Hitra dieta s kislim zeljem - za plosk trebuh

Hitra dieta s kislim zeljem - za plosk trebuh (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kislo zelje je nadvse zdravo živilo: poleg pomembnih mineralnih snovi, visokega deleža vitamina C in naravne mlečne kisline vsebuje tudi celo kopico balastnih snovi za urejeno prebavo in aktivno presnovo. In zelo malo kalorij vsebuje: 100 g kislega zelja ima komaj 17 kalorij.

Zdravo vrenje

Kislo zelje ni dobro samo za lepo postavo: bakterije mlečne kisline, ki ščitijo zelje pred gnitjem, izboljšujejo naše zdravje. Pomagajo podpirati urejeno prebavo. Koristne črevesne bakterije se tako okrepijo, škodljive pa zatrejo.

V dobri kondiciji in vitki

Kislo zelje vsebuje tudi veliko vitaminov B za aktivno presnovo maščob in folno kislino za nastanek krvi. Poleg tega vrenje mlečne kisline izboljša absorpcijo železa. Vitamin C krepi obrambne mehanizme telesa.

Tridnevni načrt

Zjutraj pojejte 1 rženo žemljico (z 1 rezino sira ali šunke ter 6 rezinami redkvice) ali pa skodelico mislijev s sadjem.

Za kosilo izberite enega od naših receptov. Pomembno: zelja pred uporabo ne namakajte v vodi, ker se tako odplavijo njegove biološke snovi.

Zvečer pojejte porcijo umešanih treh jajc z 1 rezino polnozrnatega kruha ali pa aromatično solato (rezine 1 manga in 100 g puranjih prsi. Skupaj z 2 žličkama olja in 2 žlicama pomarančnega soka primešajte 100 g kislega zelja).

Recepti

Lazanja s kislim zeljem in slanino

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 čebulo,
  • 2 žlici olja,
  • 50 g kock slanine,
  • sol, poper,
  • 1 ščepec sladkorja,
  • 1 žličko posušenega majarona,
  • 200 ml zelenjavne juhe,
  • 150 ml kisle smetane,
  • ½ žlice zmehčanega masla,
  • 250 g kislega zelja (odcejenega),
  • 100 g nastrganega sira, 6 listov za lazanje

Priprava:

Olupljeno čebulo zrežite na obročke. Slanino popecite na olju. Nato 5 minut zraven pražite še čebulo. Začinite s soljo, poprom, sladkorjem in majaronom. Prilijte juho in smetano, vse skupaj zavrite in začinite.

Namastite model za narastke. Po dnu modla razporedite polovico zelja, 3 liste lazanje in polovico čebulne mase. Pokrijte s preostalim zeljem, listi lazanje, čebulno maso in sirom.

Lazanjo v spodnjem delu pečice približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj (ventilatorska na 180 stopinj).

Svaljki s kislim zeljem in slanino

Za 4 osebe potrebujete:

  • 650 g kislega zelja (odcejenega),
  • 2 čebuli,
  • 100 g prekajene svinjske potrebušine,
  • 2 žlici olja,
  • 1 zavitek krompirjevih svaljkov (500 g),
  • sol, poper,
  • mleti muškatni orešček,
  • ½ šopka peteršilja

Priprava:

Kislo zelje dobro odcedite in ga pripravite po navodilih z embalaže.

Olupite čebuli, osušite meso in ga tako kot čebuli zrežite na kocke. Peteršilj oplaknite, otresite do suhega in drobno sesekljajte.

V ponvi segrejte olje in na njem popecite čebulo in meso. Dodajte svaljke in jih prav tako popecite. Nato primešajte kislo zelje. Jed začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Potresite s peteršiljem in jed takoj postrezite.

Solata z jabolki in kislim zeljem

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 žlici jabolčnega kisa,
  • sol, poper,
  • 2 žlici orehovega olja,
  • 2 žlici olja grozdnih pečk,
  • 2 žlički javorjevega sirupa,
  • 3 majhna jabolka,
  • 1 žlico limonovega soka,
  • 1 redkvico,
  • 75 g orehovih jedrc,
  • 2 stebli mlade čebule,
  • 150 g dimljenega tofuja,
  • 1 žlico olja,
  • 250 g kislega zelja

Priprava:

Jabolčni kis razžvrkljajte s soljo, poprom, obema vrstama olja in javorjevim sirupom.

Jabolka zrežite na rezine in jih marinirajte v limonovem soku. Redkvico zrežite na paličice. Orehe sesekljajte. Mlado čebulo zrežite na koščke.

Tofu zrežite na kocke in jih skupaj z orehi na hitro popecite na olju. Oboje nato v skledi zmešajte z zeljem, jabolki, mlado čebulo, redkvico in polivko. Začinite in porazdelite po krožnikih.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri