Ikigai: japonska skrivnost dolgega življenja

Ikigai: japonska skrivnost dolgega življenja (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ljudje, ki živijo sto let in več, nehajo jesti, ko imajo želodec 80 odstotkov poln, nikoli niso debeli, imajo začrtane cilje in so našli svoj smisel življenja.

Znanstveniki leta in leta poskušajo odkriti, v čem je skrivnost dolgoletnega življenja: v genetiki, hrani ali enostavno v povsem drugačnem pristopu do življenja. Znanstveniki so dognali, da imajo stoletniki posebne navade, prehrano in življenjske pogoje, ki prispevajo k dolgoletnemu življenju, seveda pa določen način odnosa do življenja igra pomembno vlogo pri dolžini življenja.

Na Japonskem je znan koncept ikigai, ki pooseblja srečo v življenju, v katerem se prepletajo štiri življenjske kvalitete – tisto, kar ima človek rad, v čemer je dober, kar svet potrebuje in za kar je človek lahko plačan.

Japonski ikigai lahko razumemo kot 'verodostojno življenje' v smislu, da ljudje morajo živeti iskreno in poiskati, kar jih izpolnjuje – svoj smisel.

Nekateri ikigai opisujejo kot umetnost stalnega gibanja in verjamejo, da je za srečo treba stalno delati, in to na področjih, ki nas izpolnjujejo. Sploh ni pomembno, ali gre za kmetovanje, branje, učenje, opravljanje hišnih opravil, kuhanje … Vse to nas lahko izpolni s srečo in da občutek smisla življenja. Vse dokler delamo, nimamo časa za negativne misli in brskanje po preteklosti.

Pomembno je ostati v gibanju in izbirati čim več 'pozitivnih' dejavnosti, ki nam bodo napolnile baterije. 

Shigeaki Hinohara je zdravnik, ki je doživel več kot sto let in nikoli ni ‘šparal’ besed, ko je drugim dajal nasvete, kako naj živijo dolgo in srečno. Še samo nekaj mesecev pred smrtjo, v 105. letu, je zdravil bolnike, pisal dnevnik za pet let vnaprej in delal po 18 ur dnevno. 

Verjel je, da je smisel življenja prispevati in je tudi imel veliko potrebo, da pomaga ljudem. Prebujal se je zgodaj zjutraj, da bi lahko naredil nekaj lepega za druge. Obenem je vedno imel dnevne, nekajdnevne in petletne cilje.

Predstavljamo vam njegove nasvete: 

Skrivnosti modrih območij

Danes je poznanih pet modrih območij v svetu, ki so jim skupni dolgoživeči prebivalci: Ikarija, otok v Grčiji; Okinava, otok na Japonskem; Barbagia na Sardiniji, (Italija); Loma Linda, malo mesto v Kaliforniji; in polotok Nicoya v Kostariki. Ljudje na teh področjih ne živijo le dalj, temveč tudi bolje. Prebivalci so aktivni tudi pri svojih 80. in 90. letih, po
navadi nikoli ne trpijo zaradi degenerativnih bolezni.

Ugotovljene so nekakšne podobnosti v načinu življenja med temi področji: vsi se precej gibljejo čez dan – hoja, vrtnarjenje, delo v hiši, vsi imajo smisel. Prebivalci Okinave to imenujejo ikigai, prebivalci Nicoye plan vizije, vsi imajo dnevne rituale razbremenjevanja stresa, na Ikariji spijo, Sardinci imajo srečno uro, obenem velja, da prebivalci iz teh področij nehajo jesti, ko imajo poln želodec 80 odstotkov, najmanj pa jedo zgodaj zvečer.

9 nasvetov za dobro in dolgo življenje dr. Hinohare

1. Energijo boste imeli, če se boste dobro počutili, in ne če dobro jeste in spite

 “Vsi se spomnimo, kako smo kot otroci pozabili na hrano in na spanje, ko nam je bilo lepo. Verjamem, da ta stališča lahko zadržimo tudi kot odrasli.”
 
2. Nihče od tistih, ki je doživel visoko starost, ni bil debel 

“Za zajtrk popijem kavo, kozarec mleka in nekaj pomarančnega soka z žličko oljčnega olja. Olje je zdravo za arterije in ohranja kožo zdravo. Za kosilo pojem mleko z nekaj piškoti. Za večerjo jem zelenjavo, malo ribe in riža ter dvakrat tedensko malo mesa.”
 
3. Ne sledite slepo tistemu, kar vam pove zdravnik

“Ko vam zdravnik priporoči neko raziskavo ali operacijo, ga vprašajte, ali bi to priporočil svojemu soprogi ali otroku. V nasprotju s slepim verovanjem zdravniki ne morejo pozdraviti vsakogar. Menim, da glasba in terapija z živalmi lahko pomagajo bolj, kot si zdravniki predstavljajo.”
 
4. Poiščite vzornike

“Moj oče je bi pionir v poklicu, s katerim se je ukvarjal, prav tako moj vzornik. V poznejših letih sem našel tudi druge življenjske vzornike. Vedno se vprašam, kaj bi naredili oni, če bi bili na mojem mestu.”

5. Zabavajte se, da premagate bolečino

“Bolečina je skrivnostna, zabava je najboljši način, da jo pozabite. Če otroka boli zob in se z njim začnete igrati, bo takoj pozabil na bolečino. Zato v nekaterih bolnišnicah obstajajo terapije z živalmi, glasbo in umetniške kreativne delavnice.”
 
6. Vedno se vzpenjajte po stopnicah 

“Vedno hodim po dve stopnici skupaj, da aktiviram mišice.”
 
7. Ne norite za materialnimi dobrinami

“Če imate preveč materialnih dobrin, boste morali več razmišljati o njih, da bi jih ohranili, kar prinaša nove težave.”

8. Znanost ne more pozdraviti ali pomagati vsem ljudem  

“Znanost na vsakega človeka gleda iz iste perspektive, toda bolezen je vedno individualna. Vsak človek je unikaten, bolezni pa so povezane z njegovim srcem. Da si lahko pomagamo, potrebujemo tudi duhovno pomoč.”
 
9. Nič lepšega ni kot dolgo ostati na tem svetu

“Do 60. leta sem delal za svoje cilje in družino. V poznejših letih sem želel prispevati družbi, s 65 leti pa sem želel postati prostovoljec in v tem uživati.”

Foto: Profimedia