Imate katerega od teh znakov? Potem morate nujno ukrepati glede sladkorja!

Imate katerega od teh znakov? Potem morate nujno ukrepati glede sladkorja! (foto: profimedia) profimedia
17. 5. 2019

Odvisnost od sladkorja se lahko kaže v znakih, ki jih imate za normalne. Pa so vse prej kot to. Telo vam sporoča, da se želja po sladkorju spreminja v odvisnost, zato morate ukrepati.

Da je dodan sladkor škodljiv, ni nič novega. Pa vendar ni nič narobe, če si tu in tam privoščite nekaj koščkov čokolade, piškot ali mamino pito. Dokler vse ostane v zmernih mejah in se na splošno prehranjujete zdravo, si s tem ne povzročate velike škode. Ko vam sladkor uide izpod nadzora, pa se kmalu začnejo pojavljati znaki, ki kažejo, da lahko postanete odvisni. Že imate katerega od naštetih?

Jeste sladkor tudi kadar ste siti

Najedli ste se kosila in vase ne morete spraviti niti majhnega koščka mesa več. A vam misli kmalu uidejo na čokoladno torto, ki bi lahko bila današnja sladica.

S tem, da si občasno privoščite sladico po kosilu, ni nič narobe. Kadar to postane navada in vedno najdete prostor še za nekaj sladkega, čeprav sploh niste lačni, pa imate problem. Težko se uprete temu, da po večjem obroku vase ne bi dali še nekaj sladkorja, kar že kaže na potencialno odvisnost.

Za sladkor bi naredili skoraj vse

Ko v kuhinjskih omaricah ne najdete niti ene sladkarije, se obujete in odpravite do trgovine, čeprav je že pozen večer. Na to se spomnite tudi, ko se vozite iz službe, zato se za vsak slučaj ustavite na črpalki in kupite “nujne” stvari. Ko se sprehajate po mestu, ne morete mimo pekarne, ne da bi si kupili krof ali čokoladen mafin.

Če redno spreminjate svojo pot in se prilagajate samo zato, da bi lahko kupili nekaj sladkega, vas mora zaskrbeti.

mafin

Redno doživljate možgansko meglo

Sladkor povzroči hiter dvig krvnega sladkorja, ki mu kmalu sledi padec. To občutite kot naval energije in čez nekaj minut zaspanost, ki je ne prežene niti skodelica močne črne kave. Težko se zberete, ne morate razmišljati, kaj šele dati dobrih idej. Pozabite na določene stvari, ali odpoveste načrte za popoldne, ker se vam enostavno ne ljubi.

Po zalogaju sladkorja občutite kognitivne težave, kar vam povzroča preglavice tako v službi kot na drugih področjih, kjer morate reševati miselne probleme.

Vedno si želite sladkorja

Ni pomembno ali je jutro, poldne ali večer, sladkor se vam vedno zdi dobra ideja. Nekaj sladkega vam zadiši po malici, ob skodelici kave, za večerjo. Pravzaprav bi bilo idealno, če bi bili vsi vaši prigrizki sestavljeni iz sladkarij.

Več sladkorja kot pojeste, več si ga želite. Brbončice so narejene tako, da za isti okus potrebujejo vedno več sladkega, prav tako je telo navdušeno nad valom energije, ki ga dobite takoj po zaužitju, ne pa toliko nad padcem, ki sledi kmalu zatem. Tako kot pri drogi, si želite vedno večje količine sladkarij.

Ena tablica čokolade ni dovolj

Se še spomnite, ko ste lahko pojedli en piškot ali tablico majhne čokolade, pa je bila želja po sladkorju že zadovoljena? Verjetno je bilo dolgo tega. Sedaj morate pojesti cel zavojček piškotov in čokolado neradi delite, saj se je vaša toleranca dvignila in potrebujete vedno več. Kaj ni to znak, da morate prekiniti začaran krog?

Skrivate sladkarije

Privoščite si še en kos torte, ko nihče ne gleda in se zaženete v omarico s sladkarijami, ko otroci že spijo. Dober zgled? Obljubite si, da ste to storili le enkrat in da boste vse nadoknadili jutri v telovadnici. Potem navado začnete skrivati pred partnerjem, na družinskem kosilu odklonite sladico in si jo postrežete kasneje …

Skrivanje navade, da vedno potrebujete nekaj sladkega, je znak, da ste odvisni.

Preverite tudi: