Ingver je bil nekoč tako dragocen, da so ga celo obdavčili. Danes iz korenin pridobivajo ingverjevo olje in izvleček, uporablja pa se tudi v gastronomiji in zdravilstvu.
Čeprav se lahko kupi tudi posušen ali kandiran, je najboljši svež.
Sijajno pomaga pri prebavnih težavah, pri bolečinah grla, nenadomestljiv je v času viroz in prehladov.
Zakaj je tako zdrav?
Sveži ingver vsebuje kar 80 odstotkov vode in več kot 160 sestavin. Ena od najpomembnejših je borneol, kemijska spojina, ki preprečuje vnetja in znižuje temperaturo.
Cineol, ki je oster in pekoč, umiri kašelj in deluje antibakterijsko.
Enako učinkovit je curcumin, ki se meša tudi v kari – znižuje holesterol in deluje antioksidativno.
Zdravilna moč ingverja gre še dlje: vsebuje namreč oleoresin, ki pomaga pri glavobolih.
Če vas muči potovalna slabost, pa imejte pri sebi ingverjeve paličice – te vsebujejo shogaol, ki preprečuje draženje na bruhanje.
Z ingverjevim oljem pa boste pozdravili tudi nategnjene mišice.
Namig:
Ingver imejte pri roki vso zimo. Vsak dan v čaj denite 1 žličko nastrganega ingverja in tako vas gripa ne bo mogla presenetiti.
Če imate radi azijsko hrano, lahko z ingverjem tudi kuhate. Sijajno se poda v juhe in mesne jedi.
Pijte ingverjevo vodo
Olupite 1,5 cm ingverjeve korenine in jo narežite na tanke rezine. Zalijte z 1,5 litra vrele vode in pustite stati 10 minut.
Mešanico nato za približno 6 ur shranite v termovki in nato čaj po skodelicah pijte čez dan. Lepo vas bo pogrel, telesu pa pomagal odplaviti strupene snovi.