Novinarka delila svojo osebno izkušnjo: "Dva tedna sem pila ingverjev čaj z limono – in to se je zgodilo z mojim zdravjem!"

7. 11. 2023
Deli
Novinarka delila svojo osebno izkušnjo: "Dva tedna sem pila ingverjev čaj z limono – in to se je zgodilo z mojim zdravjem!" (foto: Profimedia)
Profimedia

Fiona Callingham je novinarka, ki za spremlja in piše o zdravstvenih temah, najnovejših medicinskih študijah in pogosto zgodbe iz resničnega življenja. Tokrat je delila svojo. 

"Ker sem pred kratkim trpela zaradi slabega zdravja, kar je vključevalo pozitiven test na covid in okrevanje po operaciji, sem bila bolj kot kdajkoli prej odločena, da ne bom dovolila, da bi hladno vreme vplivalo na moje zdravje in dobro počutje."

Pred nekaj tedni je že preizkušala učinke čaja s kurkumo. Zanimalo jo je, ali ji lahko pomaga pri napihnjenosti, ki se je pojavila po operaciji. 

"Čeprav se učinki niso zdeli konkretni, je to sprožilo novo idejo – ali obstajajo drugi topli napitki, ki bi jih lahko preizkusila, da bi okrepila svoje zdravje, je zapisala. 

In ker se veliko njenih prijateljev trenutno sooča s prehladi in gripo, je iskala načine, kako okrepiti svoj imunski sistem. 

Po pogovoru s številnimi strokovnjaki se je odločila za ingverjev čaj z limono. Tako ingver kot limona sta bogata z antioksidanti in oba vsebujeta vitamin C, ki pomaga krepiti imunski sistem, so ji razložili. Vitamin C med drugim spodbuja tvorbo belih krvničk, ki so naravna zaščita pred virusi in drugimi okužbami, ter pomaga tudi pri nastajanju želodčne kisline – če te ni dovolj, to vpliva na prebavo in absorpcijo hranil. Ingver pa lahko pomaga tudi pri prebavnih težavah, slabosti in napihnjenosti. 

"Nasveti so me spodbudili in poiskala sem preprost recept za napitek iz limone in ingverja."

Njen recept: sok pol limone in narezano ingverjevo korenino prelijte z vročo vodo, pustite stati tri minute in napitek je pripravljen. 

Tako pripravljen napitek je dva tedna pila dvakrat na dan, zjutraj, takoj po prebujanju, in zvečer pred spanjem.

"Seveda nisem pričakovala nenadnih sprememb pri svojem zdravju, vendar sem nadaljevala s svojo tipično rutino – hrano, ki sem jo uživala in kdaj sem odhajala v posteljo."

Rezultati?

"Prvi teden sem imela hude krče v želodcu," piše. Posledica operacije, pri kateri so ji odstranili endometrijsko tkivo z več delov v trebušni votlini.

"To se je približno teden dni kasneje umirilo."

"Vendar ni jasno, ali je na to vplival ingver ali ne."

Poleg tega se je nekoliko zmanjšal občutek napihnjenosti, a tudi v tem primeru ni zagotovo, ali je šlo za naraven proces okrevanja. 

"Moj prvotni razlog za to preizkušanje je bil izogniti se sezonskim obolenjem – in v tem pogledu je bil (napitek) uspešen."

V času preizkušanja je zbolel eden od sostanovalcev. 

"Običajno se je čez nekaj dni tudi pri meni razvila podobna bolezen, ne glede na naša prizadevanja, da bi ostali izolirani."

Toda tokrat se ji je uspelo izogniti. 

"Ali je bil to zaščitni učinek limone in ingverja, ali le seča, nikoli ne bom prepričana – nekaj pa je zagotovo: škoditi ne more, če nadaljujem s pitjem," je za britanski Daily Express zaključila svojo osebno izkušnjo.

Preverite še:

Ta nenavaden zvok, ki se pojavi zvečer, ko se umirite, je lahko znak bolezni srca