Jajčna dieta - vsak teden 1 kilogram stran

12. 9. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jajčna dieta - vsak teden 1 kilogram stran (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali spadate med ženske, ki vedno pazijo, da ne pojedo preveč jajc?

Kar nekaj časa so predvsem rumenjak krivili za vrsto zdravstvenih težav in zatrjevali, da preveč zaužitih jajc povzroča povišanje holesterola.

Pred kratkim pa so znanstveniki ugotovili, da jajca spodbujajo izgorevanje maščob telesa, izgradnjo mišic in da podpirajo prebavo. Slišati je kot dober razlog, da večkrat pojeste kakšno jajce.

Več: Kaj se zgodi, če si večkrat privoščite jajca

Kaj se skriva v njih?

Umešano jajce vsebuje 6 gramov beljakovin. To je kar veliko in pomaga pri izgradnji mišic. Vitamini A, B2, B6, B12, D, E in K poskrbijo za boljši vid in tudi okrepljen imunski sistem. Žveplo in beljakovine celo preprečujejo nečisto kožo. Poleg tega holesterol v jajcu znižuje holesterol v telesu, ker tako jetra proizvajajo manj telesu lastnega holesterola in tega tudi ne preveč. Jajce poleg tega vsebuje veliko železa in fosforja, ki ju telo ne more proizvajati samo in ju mora najti v prehrani. Pozitivno na naše maščobe v krvi deluje tudi visok delež 'dobrih' nenasičenih maščobnih kislin.

Zakaj lahko jajca pomagajo pri hujšanju?

Esencialne aminokisline v jajcu spodbudijo izgorevanje maščob. Zato se pogosto svetuje, da jih jemo za zajtrk in se potem telesno udejstvujemo. Ta kombinacija še dodatno pomaga pri izgradnji mišic. In več mišic pomeni manj maščob!

Še ena dodatna prednost: po zajtrku z jajci smo kar nekaj časa siti, tako da se ni treba bati, da bi bili lačni še pred poldnevom.

Takole gre: jajca so najboljši začetek dneva, če se po takem zajtrku ukvarjamo s športom. Tudi čas do kosila boste brez težav premostili. Za kosilo so jajca alternativa z manj ogljikovimi hidrati. Če jih pojemo za večerjo, nam ne obležijo v želodcu, kazalec na tehtnici pa se naslednji dan ne povzpne navzgor.

Bistveno o jajcu

  • Beljakovine pomagajo pri izgradnji mišic.
  • Esencialne aminokisline pospešijo izgorevanje maščob, predvsem med športom in po njem.
  • Vitamini poskrbijo za boljši vid in krepijo imunski sistem.
  • Železo in fosfor uravnata telesne potrebe.
  • Jajce nas nasiti za kar nekaj časa in spodbudi prebavo.
  • Holesterol poskrbi, da jetra ustvarjajo manj lastnega holesterola.
  • 'Dobre' nenasičene maščobne kisline delujejo pozitivno na maščobe v krvi.

Poskusite: Zajtrk za vitke trebuhe

ZAJTRK

Zeliščna omleta s paradižnikom

Za 2 porciji potrebujete:

  • 1 paradižnik,
  • 4 jajca,
  • 4 žlice nastrganega sira,
  • 2 žlici sesekljanih zelišč,
  • 2 žlici olja,
  • 2 ščepca soli,
  • 2 žlici vode ali mleka

Priprava:

Paradižnik zrežite na majhne kocke. Jajca razžvrkljajte s preostalimi sestavinami in dodajte koščke paradižnika.

V ponvi segrejte olje. Vanjo vlijte jajčno maso in jo pustite peči 10 minut. Po izbiri lahko dodate tudi drugo zelenjavo.

Na porcijo: 167 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Avokadov polnozrnati kruh z jajcem

Za 2 porciji potrebujete:

  • 4 rezine polnozrnatega kruha,
  • 1 avokado,
  • 1/2 čebule,
  • 1/2 limone,
  • sol,
  • 4 jajca

Priprava:

Avokado razdelite na 2 polovici. Z žličko izpod lupine izdolbite meso sadeža in ga pretlačite z vilicami.

Čebulo olupite in jo zrežite na kocke. Primešajte jih avokadu. Začinite s soljo in poprom ter z namazom premažite kruh.

V ponvi razpustite maslo in na njem specite jajca. Položite jih na namazane rezine kruha.

Na porcijo: 135 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

GLAVNA JED

Jajca v gorčični omaki s krompirjem

Za 2 porciji potrebujete:

  • 3 jajca,
  • 200 g krompirja,
  • 15 g masla,
  • 15 g moke,
  • 125 ml zelenjavne juhe,
  • 100 ml mleka,
  • 3 žličke obročkov mlade čebule,
  • 100 g zamrznjenega graha,
  • 3 žličke gorčice

Priprava:

Krompir olupite, ga zrežite na kocke in jih 15–20 minut kuhajte v slani vodi.

Vsa jajca približno 6 minut kuhajte v vreli vodi.

V ponvi razpustite maslo in na njem med mešanjem zarumenite moko. Zalijte z zelenjavno juho in mlekom, zavrite in pustite, da vse skupaj na srednji temperaturi rahlo vre 5 minut. Večkrat premešajte.

Omaki dodajte čebulne obročke in zamrznjen grah ter vse skupaj pustite lahno vreti nadaljnji 2 minuti.

Jajca oblijte s hladno vodo, jih olupite in prepolovite. Krompirju odlijte vodo in ga postrezite skupaj z omako, jajci in malce kreše.

Na porcijo: 360 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 31 g.

Jajce na oko v zelenjavni posteljici z bulgurjem

Za 2 porciji potrebujete:

  • 125 g cvetače,
  • 125 g brokolija,
  • 100 g korenje,
  • 45 g bulgurja,
  • sol,
  • 50 g sira,
  • 40 g mešanice za gratin (na primer Knorr),
  • 2 jajci,
  • 1/4 šopka peteršilja

Priprava:

Cvetačo in brokoli očistite, vse skupaj operite in razdelite na brstiče. Korenje olupite, ga operite in zrežite na koščke.

Cvetačo približno 10 minut kuhajte v vreli slani vodi. Po 5 minutah dodajte brokoli in korenje ter ju skuhajte zraven.

Bulgur oplaknite pod hladno vodo in ga zavrite v 200 ml slane vode. Na nizki temperaturi ga kuhajte 10 minut. Zelenjavo odcedite. Prestrezite tekočino in počakajte, da se zelenjava ohladi. V kozici zmešajte 1/2 l zelenjavne vode in mešanico za gratin.

Med mešanjem zavrite in pustite lahno vreti 1 minuto. Nastrgajte sir. V model za narastek porazdelite zelenjavo in bulgur.

Prelijte z omako in jo potresite s sirom. Narastek 20 minut pecite v pečici, segreti na 175 stopinj. Peteršilj oplaknite in ga sesekljajte. Potresite po narastku.

Na porcijo: 125 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ