Je aluminijasta folija nevarna za zdravje?

Je aluminijasta folija nevarna za zdravje? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2023

Aluminijasta folja je izjemno praktičen pripomoček v kuhinji.  A kakšen učinek ima na zdravje?

Aluminij je prisoten povsod okoli nas. Pojavlja se tudi v naravi, v prsti, vodi in hrani. Običajno je vezan z drugimi elementi, denimo fosfati ali sulfati. Tudi številni konzervansi, barvila in umetni zgoščevalci vsebujejo aluminij.

Morda ste že večkrat slišali, da so različne kovine lahko škodljive za telo. Ali to pomeni, da je tudi uporaba aluminija lahko nevarna?

Pri portalu n1info.hr pojasnjujejo, da je dobro omejiti količino zaužitega aluminija, a da se mu je praktično nemogoče v celoti izogniti. Nižja količina aluminija po mnenju strokovnjakov ni ogrožujoča za zdravje.

Kaj pa to pomeni za uporabo aluminijske folije? Strokovnjaki pojasnjujejo, da aluminij, ki ga vsebujejo posode in folije, ne prodre vedno v hrano: to je odvisno od več dejavnikov, kot so temperatura hrane, kislost ter prisotnost določenih snovi.

Zaenkrat ni trdnih dokazov, da vnos aluminija prek folije lahko predstavlja tveganje za zdravje. Če pa ste v dvomih, še vedno lahko poiščete alternativne materiale in se tako izognete uporabi aluminija.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: