Jesen je najboljši čas za številne preglede in posege

Jesen je najboljši čas za številne preglede in posege (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 11. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Bi se radi znebili materinega znamenja in se oborožili proti senenemu nahodu? 

Potem je zdaj pravi čas – in tudi za nekaj drugih posegov. Ko postanejo dnevi krajši in se temperature počasi spustijo, bi morali razmisliti o nujnih posegih. Rane se namreč po posegih zdravijo bolje, če niste izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom, v klimi, ki ni tako dražljiva, pa se lažje zdravijo tudi težave z dihalnimi potmi.

Materina znamenja

Ker je koža jeseni večinoma manj porjavela kot poleti, se da na koži lepše razločiti materina znamenja, fibrome (majhne vozličke), bradavice in spremembe na koži. Še ena prednost temnejšega letnega časa: po odstranitvi materinega znamenja je treba tisti del najmanj dva meseca varovati pred sončnimi žarki.

Seneni nahod

Ko narava spi, v zraku ni pelodov. To je idealna priložnost, da storite nekaj proti senenemu nahodu: pod zdravniškim nadzorom lahko opravite klasično hiposenzibilizacijo (imunska terapija), ki imunski sistem po korakih pripravi na snovi, ki jih sproža alergija – to prepreči poznejši prekomerni odziv na te snovi. Toleranca za snovi, ki jih povzroča alergija, mora biti vzpostavljena, še preden je telo spet soočeno s pelodi, ki lebdijo v zraku.

Kratkovidnost

Ameriška študija je dokazala, da so laserske operacije oči pozimi uspešnejše od tistih v drugih letnih časih. Vzrok: hladna klima deluje neposredno na kakovost roženice in laser jo lahko tako bolje obdela. Po takem posegu so oči zelo občutljive za svetlobo in v jesenskem in zimskem obdobju jih lažje zaščitimo pred njo.

Lepotne operacije

Jesen in zima sta najbolj idealni obdobji za lepotne operacije, ki napnejo tkivo (na stegnih ali rokah). Pacienti morajo po takih posegih nekaj časa nositi steznik, ki se ga da lepo skriti pod debelejšimi oblačili. Hladnejše temperature poleg tega omogočajo boljše zdravljenje ran in hitrejše okrevanje.

Krčne žile

Po posegu je treba nekaj dni nositi posebne nogavice. Madeže od posegov in nogavice lahko v hladnejših obdobjih zlahka skrijete pod dolge hlače.

Fotografije: Shutterstock