Jetra so naš primarni metaboli organ. Kako jih vzdržujemo zdrave?

Jetra so naš primarni metaboli organ. Kako jih vzdržujemo zdrave? (foto: profimedia) profimedia
3. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

To vemo že dolgo in danes je tudi znanstveno dokazano: zdravo telo, ki je v dobri kondiciji, ne zboli tako hitro. Gibanje lahko tudi hitro ozdravi številne akutne težave.

Funkcija jeter

Jetra so najpomembnejši metabolni organ, saj v njih poteka kar 60 odstotkov vseh metabolnih procesov.

Opravljajo več sto funkcij, najpomembnejši pa so gotovo presnavljanje hrane v energijo, razgradnja toksinov in čiščenje krvi. Kot rečeno, jetra so glavni razstrupljevalec v našem telesu, razkrajajo toksine iz krvi, jih presnavljajo v manj škodljive snovi in jih izločajo iz telesa.

So organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino, zato sami pogosto niti ne zaznamo bolezni jeter, dokler ni ta že zelo napredovala.

Kaj jetrom najbolj škoduje?

Jetrom najbolj škodujejo nepravilna in premastna hrana, uživanje alkohola, izpostavljenost cigaretnemu dimu in onesnaženemu zraku, barvilom in topilom, pa tudi pretirana uporaba zdravil.

Čezmerno uživanje alkohola je najpogostejši vzrok jetrnih bolezni v razvitem svetu in povzroča alkoholni hepatitis in cirozo jeter.

Pogosta nevšečnost v razvitem svetu je tudi zamaščenost jeter (steatoza jeter), o čemer govorimo takrat, ko maščobe v jetrih presegajo 5 odstotkov teže tega organa. Vzroki za nastanek zamaščenosti jeter so številni, pri nas so najpogostejši debelost, alkoholizem in sladkorna bolezen tipa II.

Kako si lahko pomagamo sami?

Pomembno je upoštevati načela zdrave prehrane in omejiti vnos alkohola. Pri jemanju zdravil je treba strogo upoštevati priporočila farmacevtov. Pri domačih opravilih, ki vključujejo uporabo kemikalij (barvanje, škropljenje in podobno), se je treba ustrezno zaščititi. Treba pa se je varovati tudi pred okužbami z virusi hepatitisa B in C (ki sta lahko spolno prenosljivi bolezni).

Naravna sposobnost regeneracije jeter

Jetra so eden redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije. Pri tem jim lahko učinkovito pomagamo s pravilno prehrano in razstrupljevalno kuro.

Preberite še: