Joga: 5 najboljših vaj za 'uničenje' najbolj trdovratnih oblog na trebuhu

Joga: 5 najboljših vaj za 'uničenje' najbolj trdovratnih oblog na trebuhu (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Morda joge niti ne povezujete z izgubljanjem telesne teže, vendar vam lahko povemo, da je joga odlična za čvrsto telo, tudi za predel okoli trebuha.

Ena izmed najbolj nežnih vadb vam lahko pomaga, da se znebite še zadnjih trdovratnih zalog, ki tičijo okoli vašega trebuha.

V resnici raziskave dokazujejo povezavo med jogo in izgubljanjem teže. Menjanje jogijskih položajev vpliva na možgane, možgani pa potem vplivajo na spremembo v obnašanju, ki je pogosto glavna težava pri izgubljanju telesne teže. Pogosto je namreč tako, da je hujšanje bolj odvisno od mentalnega kot fizičnega stanja.

In katere so tiste poze, ki vam lahko pomagajo pri izgubljanju maščob, ki so se naložile na območju vašega trebuha?

1. Bhujangasana (kobra)

Kobra je odlična za krepitev spodnjih trebušnih mišic, aktivno vztrajanje v tem položaju vam pomaga tudi, da sprostite ramena in se znebite stresa, medtem ko vaši hrbtenici pomagate do povečane prožnosti.

Dlani so na tleh pod rameni oziroma celo malce nižje ob prsnem košu, komolca pa sta skrčena ob telesu in dvignjena od tal. Tako se bomo dvignili višje navzgor, v prvi fazi s pomočjo krepkih hrbtnih mišic, v drugi fazi pa si pomagamo tudi z rokami.Pazimo, da pomaknemo lopatice in ramena navzdol. Pri zahtevnejši kobri pazimo, da stiskamo trebušne mišice in rahlo sprostimo mišice zadnjice. Zadnjica je delno aktivna. Če zadnjico preveč aktiviramo, nas ovira pri zaklonu.
Opozorilo: Te vaje ne delajte, če vas boli spodnji del hrbta.

2. Dhanurasana (lok)

Dhanurasana ali položaj loka je eden izmed 12 osnovnih položajev hatha joge in je ena od glavnih vaj za raztezanje. Je odlična za fleksibilnost celotnega telesa. Pri vaji zelo aktivno delajo trebušne mišice, kar poživlja celotno mišičje hrbta, zboljšuje držo in izboljšuje našo vitalnost. Razgrajuje maščobe in masira trebušne organe.

Kako narediti dhanurasano

Lezite na trebuh, roke položite ob telo. Pokrčite kolena in z levo roko najprej primite levi gleženj in nato z desno roko še desnega. Umirite dihanje, nato pa dvignite glavo, ramena in noge od tal – kolikor lahko. Držite pozo 15 do 30 sekund, poskusite dihati normalno, seveda skozi nos. Naredite pet ponovitev. Opozorilo: Te vaje ne delajte, če vas boli hrbet, imate hernio ali ste noseči.

 3. Naukasana (ladjica)

Ta poza je ena izmed boljših za topljenje maščob, saj direktno vpliva na problematične predele. Položaj zadržite 30 do 60 sekund, ga ponovite petkrat in med vsako vajo naredite 15 sekund premora.

Kako se pravilno naredi položaj naukasana?

Sedite na tla, pokrčite kolena, malo se nagnite nazaj in dvignite noge. Pazite, da v hrbtu ne padete preveč nazaj, ramena potiskajte dol, hrbet pa naj bo raven. Stisnite trebušne mišice, in če zmorete, stegnite noge. Roke so ob strani, ponovno bodite pozorni na to, da ne padete preveč nazaj. Položaj držite od 15 do 30 sekund. Vajo ponovite najmanj petkrat.

 4. Kumbhakasana (plank)

Plank je zelo enostavna, a sila učinkovita vaja, ki je postala del praktično vsake fitnes rutine. Zmanjša maščobe na trebuhu, prav tako pa krepi roke, ramena, hrbet, zadnjico in stegna.

Kako se lotiti kumbhakasane?

Plank v najbolj osnovni različici izvajamo na trdi podlagi, tako da se upremo na prste na nogah, ki sta v širini bokov, in telo dvignemo na komolce (lahko tudi na dlani iztegnjenih rok), ki so pravokotno poravnani z rameni. Telo mora biti v ravni liniji, kar pomeni da stisnemo zadnjico, trtico potisnemo navzdol in poravnamo hrbtenico. Pogled usmerimo v tla, da se čim lepše zlije z linijo telesa. Med izvajanjem vaje dihamo enakomerno. Najlažje je, da vajo na začetku izvajate pred ogledalom ali pa da prosite nekoga, da popravil vašo linijo, saj boste tako najlažje usvojili pravilen položaj. Plank držite 30 sekund – naredite 3 do 5 ponovitev.

5. Pavanamukthasana (kolena na trebuhu)

To je vaja, ki masira črevo, regulira kisline v želodcu, izboljša metabolizem in zmanjša bolečino v hrbtu in v bokih.

Kako izvajati pavanamukthasana

Lezite na hrbet, kolena pokrčiti in potegnite k sebi, objemite jih z rokama ali še bolje, roke dajte na stegna pod svoja meča. Umirite dihanje. Pozo zadržite od 60 do 90 sekund. Vaja je odlična za umirjanje pred spanjem.

Foto: Shutterstock