25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Joga in plodnost

Joga in plodnost (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
26. 2. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Veliko parov se žal sreča s težavami pri zanositvi.

In na žalost nekaterim kljub vsem poskusom ne uspe. Jogijski priročnik in vadba nista namenjena zbujanju lažnih upov, a sta ustvarjena za pare, ki si želijo imeti otroka ter so za to pripravljeni preizkusiti jogijske tehnike, ki izboljšujejo plodnost. Priročnik in vadba sta ustvarjena s pomočjo zdravstvenih strokovnjakov in so jo potrdili jogijevci z vsega sveta, ki uspešno izvajajo določene programe že leta. 

Definicija neplodnosti je nezmožnost reprodukcije. Pri človeku velja neplodnost kot nezmožnost spočetja po naravni poti po letu dni nezaščitenih spolnih odnosov. Po zadnjih rezultatih neplodnost prizadene okoli 10 do 15 odstotkov parov. Plodnost je po drugi strani razumljena kot sposobnost reprodukcije.

Včasih so za neplodnost prenesli krivdo le na ženske, dandanes pa to ni več tako. Po raziskavah in preiskavah parov s težavami s plodnostjo se je izkazalo, da je neplodnost posledica težav pri enem ali drugem, včasih celo pri obeh partnerjih. Kljub vsemu je treba reševati težave s plodnostjo s pogledom na široko sliko, kar pomeni, da je vseeno težava ali ovira obeh partnerjev, ko se par odloči imeti otroke in zaradi enega od partnerjev to ni mogoče.

Komu je namenjena tovrstna joga?

 Si želite zanositi, pa nikakor ne gre?
 Se pripravljate na nosečnost?
 Si želite izboljšati plodnost in zanositi po naravni poti?
 Ne veste, kako bi prišli do rezultatov in nobena vadba, postopek in sprememba ne prinesejo rezultatov?
 Ali si želite zanositi in ste preizkusili že vse?

Vsem, ki odgovorite na tovrstna vprašanja pozitivno, ste v kategoriji za izvedbo joge, ki izboljšuje plodnosti. Z jogo se lahko izboljša plodnost, telo očisti in pripravi na zanositev. Vse to pa blagodejno vpliva na celostno počutje in zdravje vsake ženske. Joga za izboljšanje plodnosti izjemno dobro vpliva tudi na moške, ki se prav tako pripravljajo na zanositev.

Kaj lahko storite že danes?

Bistvenega pomena za plodnost sta tudi zdrava prehrana in zdrav življenjski slog. Čeprav danes obstaja veliko različnih načinov in metod za zdravljenje neplodnosti, sta hrana in življenjski slog izredno pomembna dejavnika, ki vplivata na plodnost. Pomembno je, da obroke prilagodite svojim potrebam in zmanjšajte vnos mesa in mlečnih izdelkov ter na svoj jedilnik dodate več svežega sadja in zelenjave. Prav tako je dokazano, da so zdrave maščobe pomembne v vaši prehrani, saj povečujejo plodnost pri obeh spolih, pri čemer se poudarja vnos maščobnih kislin omega 3.

Pri zdravem načinu življenja se svetuje, da najdete načine za umiritev, dovolj spite, razmišljate pozitivno in tudi, da se dovolj gibljete. Več o sproščanju, pravilnem dihanju in drugih prijemih za umiritev misli in sprostitev telesa in pravilnega gibanja pa si preberite v naslednjih poglavjih. Če ste podvrženi kajenju ali uživanju alkohola, se temu čim prej odpovejta oba, saj to vpliva na plodnost. Dokazano je, da so semenčice pri kadilcih pogosto poškodovane, medtem ko alkohol vpliva na ejakulacijo. Pri tem bodite tudi pozorni na vnos teina in kofeina: pri vsem sta potrebna zmernost in zdrav odnos do substanc, ki vplivajo na plodnost in zanositev.

Kobra Bhudžangasana

Položaj je poimenovan po kobri zaradi značilnega dviga zgornjega dela telesa in glave, podobno kot pri kači. Položaj kobre blagodejno masira notranje organe, med drugim tudi rodila, saj pospeši prekrvavitev v tem predelu. Položaj izredno dobro vpliva tudi na ledvice in delovanje ščitnice, kar lahko prispeva k boljši plodnosti.

Izvedba: Lezite na trebuh. Roke postavite tako, da bodo dlani pod rameni. Čelo je na tleh. Naredite globok vdih in se dvignite navzgor v položaj. Iztegnite roke, a ne do konca, vedno naj bodo malo pokrčene. Ramena potisnite navzdol, da so čim bolj stran od ušes. Stopala so sproščena na tleh. Sramno kost potisnite na tla.
Opombe: Posebno pozornost posvetite ledvenemu delu. Da ne pride do bolečin v križu, potisnite boke čim bolj v tla.
Pogled: rahlo navzgor.
Obratni položaj: predklon.
Lažja verzija: manj se dvignite navzgor.
Učinki: odpravlja bolečine v bokih, pomlajuje hrbtenico, aktivira notranje organe, pospeši prekrvavitev na področju rodil, daje občutek samozavesti, lajša bolečine v trtici.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri