Kaj dela moške privlačne?

Kaj dela moške privlačne? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Glede na znanstvene ugotovitve, seveda.

Lepota je odvisna od oči opazovalca. Obstaja pa nekaj stvari, zaradi katerih je določen moški privlačnejši ženskam. Vsaj tako pravijo znanstveniki. Študije pravijo, da so to dejavniki, ki poskrbijo, da so moški privlačnejši.

Če so starejši

Ja, ja. Čudovito. Tako je pokazala študija univerze Dundee. Psihologi menijo, da bolj neodvisne so ženske, več samozavesti kažejo pri izbiri partnerja. Privlačijo jih starejši moški, ki imajo podoben socialni status.

Tridnevna brada

Raziskovalci univerze South Wales so 177 heteroseksualnim moškim in 351 ženskam pokazali fotografije 10 moških – z brado, s strniščem, popolnoma obritih ... Tako ženskam kot tudi moškim so se zdeli najbolj privlačni moški s tridnevno brado. Znanstveniki pravijo, da poraščenost po obrazu ljudje povezujemo z zrelostjo in moškostjo, pa tudi z dominanco in agresijo.

Mišice, ja, toda ne preveč

Koliko mišic je že preveč? Raziskava University of California iz leta 2008 je na podlagi fotografij, ki so jih pokazali 286 ženskam, pokazala, da ženske preveč mišičasti moški odvračajo od želja po resni partnerski zvezi. Natrenirano telo je sicer evolucijski znak za dobre gene in uspešen razplod, če pa je mišic preveč, ženske to podzavestno povežejo z agresijo.

Prijaznost

Gre za t. i. halo učinek, ko na podlagi znanih lastnosti neke osebe predvidevamo tudi neznane. Privlačnost, socialni položaj, nastop v skupini – vse to pušča neki vtis, na podlagi katerega predvidevamo pozitivne in negativne lastnosti neke osebe. Lep človek se nam podzavestno zdi prijaznejši in prijetnejši. V neki kitajski študiji so ljudem pokazali fotografije oseb, ki so jih opremili z napisi o osebnih lastnostih. Če so bile te pozitivne, so testirani te osebe v večji meri označili za prijazne.

Spravljanje v smeh

Različne študije so dokazale, da ženske privlačijo moški, ki jih nasmejejo. Preprost razlog: humor je znak inteligence. To pa je lastnost, ki bi jo radi predali našim naslednikom. V raziskavi je neki moški v baru 60-krat ponovil šalo, ko je za sosednjo mizo sedela neka ženska, drugi pa jo je poslušal. V vseh primerih sta žensko prosila za telefonsko številko. Ženske so nato prosili, da ocenijo privlačnost obeh. Pripovedovalec šal se je izkazal trikrat bolje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri