Kaj je bolj zdravo: Kuhano ali surovo?

25. 10. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kaj je bolj zdravo: Kuhano ali surovo? (foto: fotolia, revija Lisa)
fotolia, revija Lisa

Vedno znova poslušamo, da se vitamini med kuhanjem uničijo. Ali to drži? Nekaj o prednostih in slabostih surove hrane

Jajca

Surova

+ Če so jajca res povsem sveža, ni nobenih zadržkov, da ne bi pojedli surovih. Ni vam jih sicer treba piti, temveč lahko iz njih pripravite tiramisu ali zabaione. Toda pojejte jih v 24 urah!

- Nevarnost salmonele! Starejša jajca morate dobro pregreti in šele nato pojesti.

Kuhana

+ Dolgo segrevanje pri najmanj 70 stopinjah uniči povzročitelje salmonele. Brez nevarnosti lahko imate korist tudi od drugih hranilnih snovi, ki jih vsebuje jajce.

- Jajce vsebuje veliko holesterola (do 300 miligramov). Študije pa vendar dokazujejo, da sta eno ali dve jajci na dan povsem v redu.

Zelenjava

Surova

+ S surovo zelenjavo ne boste zaužili le vitaminov, temveč tudi balastne snovi. Te nasitijo in spodbujajo prebavo.

- Vsak ne prenaša surove zelenjave. Nekaterim lahko kar 'ropota' v želodcu.

Kuhana

+ Nekatere hranilne snovi lahko telo bolje absorbira, če je zelenjava kuhana. Lizin v paradižnikih je tak, enako pa velja za betakaroten v korenju.

- Segrevanje ima tudi slabe plati. Občutljivi vitamini, kot je na primer vitamin C, se popolnoma izgubijo.

Meso

Surovo

+ Za številne gurmane je vrhunec užitkov le lahno 'krvav' steak. Tudi karpačo in tatarski biftek imata svoje oboževalce.

- Previdni bodite predvsem pri surovem ali neprijetno dišečem svinjskem mesu. Ta lahko vsebuje bakterije, ki povzročijo težja želodčno-črevesna obolenja.

Kuhano

+ Segreto meso je lažje prebavljivo, ker se beljakovine razcepijo. Tudi klice mu v tem primeru ne morejo do živega.

- Če se meso segreva pri previsokih temperaturah, se sprožijo toksične snovi, ki poškodujejo celice.

Ribe

Surove

+ Tudi pri njih je glavni argument okus. Noben ljubitelj sušija se ne bo odpovedal surovi tunini ali lososu.

- Ribe so lahko pravo leglo parazitov, ki se prenesejo na ljudi. Pri neustrezni higieni obstaja nevarnost, da zbolite za toksoplazmozo ali botulizmom.

Kuhane

+ Pečena riba ne vsebuje klic, zato pa veliko joda in selena.

- Glede na izvor in vrsto lahko ribe vsebujejo veliko živega srebra.

Nikoli ne jejte surovo!

Surova perutnina je tabu – lahko je okužena s povzročitelji driske ali pa s salmonelo. V fižolu, jajčevcih in krompirju se skrivajo strupene snovi, ki se uničijo šele s kuhanjem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"