Kaj je dobro vedeti o razstrupljanju?

Kaj je dobro vedeti o razstrupljanju? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 5. 2013 Vir: Lisa

Edina prava pot do odličnega počutja, mladost­nosti, trajne izgube odvečnih kilogramov, zmanjšanja morebitnih zdravstvenih težav in obilja energije je razstrupljanje z naravno prehrano.

»Razstrupljanje organizma se začne takrat, ko v svoje telo vnesemo manj toksinov, kot jih to izloči. Ko je telo očiščeno, smo bolj v ravnovesju, naše funkcije prebave, asimilacije in izločanja postanejo učinkovitejše, naš imunski sistem je okrepljen in naše telo se je bolj sposobno samo zdraviti. Učinki razstrupljanja, ki smo jih še posebno veseli, se kažejo tudi v izgubi odvečnih kilogramov, mladostnosti, sijoči koži in lepih ter zdravih laseh,« poudarja Karla Klander, certificirana nutricistka, in dodaja, da je pomlad odlično obdobje, ko lahko poskrbimo zase in za učinkovito razstrupljanje.

»Pri tem je predvsem pomembno, da se odpovemo močno predelani hrani, to je slanim in mastnim prigrizkom, hitri prehrani in drugim vnaprej pripravljenim obrokom, ocvrtim živilom, živilom iz bele moke, sladkorju in sladkarijam, čezmerni uporabi soli, sladkim in gaziranim napitkom, pa tudi alkoholu, kavi in cigaretom. Če le lahko, čim bolj omejimo tudi živalske beljakovine in živila, ki vsebujejo gluten. Če se želimo učinkovito razstrupljati, moramo vsak dan uživati nepredelana, polnovredna živila, s poudarkom na bazičnih živilih, da poskrbimo za kislinsko-bazično ravnovesje, in čim več svežega sadja in zelenjave.«

Drugi postopki razstrupljanja

Razstrupljanje telesa lahko pospešite z različnimi postopki. Karla Klander, certificirana nutricistka, predlaga naslednje.

Klistiranje

S klistiranjem očistimo spodnji del črevesja, pospešimo razstrupljanje, se na hitro osvežimo, izredno dobrodošlo pa je tudi med morebitnimi razstrupljevalnimi krizami (glavobol, utrujenost, prebavne težave ipd.).

Klistiranje je preprosto in zelo učinkovito, seveda pa mora vsak ob tem upoštevati morebitne lastne omejitve. Med programom razstrupljanja ga lahko izvajamo vsak dan ali po potrebi, najbolje zjutraj kot del osebne higiene.

Za klistiranje uporabljamo pribor za klistiranje (ravnamo se po navodilih), ki ga lahko kupimo v vsaki lekarni, in čisto vodo telesne temperature, ki ji po želji dodamo nekaj kamiličnega čaja ali limoninega soka. Najbolj pa razstrup­ljanje pospešimo s kavnim klistirjem, ki še dodatno poskrbi za intenzivno razstrupljanje jeter.

Krtačenje telesa

Suho krtačenje celega telesa je postopek, ki zelo pripomore k izločanju strupov iz našega organizma, zato se predvsem v času razstrupljanja zelo priporoča.

Koža namreč kot človekov največji organ kar nekaj telesnih odpadkov sama izloči ravno skozi kožo. S krtačenjem temu procesu zelo pomagamo, saj s postopkom stimuliramo in čistimo naš limfatični sistem in pomagamo koži, da ohranja pore odprte.

Krtačenje telesa pa ne vpliva dobrodejno samo na naše zdravje, ampak tudi na videz naše kože, saj z njim odstranjujemo odmrle celice in pospešujemo prekrvavitev. Krtačenje vpliva tudi na to, da se naše celice hitreje obnavljajo.

Za krtačenje telesa uporabimo krtačo iz naravnih materialov, ki jo lahko kupimo v vsaki bolje založeni drogeriji oziroma ekološki trgovini. Zelo priročno je, da uporabimo krtačo z daljšim ročajem, ki ga lahko po potrebi snamemo. Krtača z dolgim ročajem pride prav za krtačenje hrbta, ki nas obenem tudi prijetno sprosti.

Suho krtačenje telesa priporočamo vsaj enkrat na dan, najbolje ga je vključiti v naš jutranji obred, preden se oprhamo ali okopamo. Suho telo krtačimo s krožnimi gibi oziroma s potegi v eno smer, pri čemer smo pozorni, da se vedno krtačimo v smeri srca.

Krtačenje začnemo pri podplatih, nadaljujemo z gležnji, meči, stegni do trebuha. Trebuh krtačimo s krožnimi gibi z leve strani trebuha proti desni. S tem sledimo smeri našega črevesja, kar pripomore k boljši prebavi.

Potem skrtačimo še zadnjico, dlani, roke, hrbet in prsi. Pazimo, da se ne krtačimo po bradavicah, saj je tam koža zelo občutljiva.

Po končanem krtačenju si privoščimo prho ali kopel. Cirkulacijo pospešimo še dodatno, ko se oprhamo izmenično s toplo in hladno vodo.

Čiščenje jezika

Z jutranjim čiščenjem jezika odstranimo bakterije in toksične metabolične snovi iz naših prebavil, ki so se prek noči nabrale na našem jeziku.

Obloga na jeziku je telesni odpadek, ki ga je treba vsako jutro očistiti, sicer ga ponovno zaužijemo s prvim obrokom.

Obložen jezik je lahko tudi razlog za slab zadah, pogosta ponovna absorpcija teh odpadkov pa lahko povzroča prebavne in dihalne težave.

Jezik očistimo s pripomočkom za čiščenje jezika, ki ga lahko kupimo v bolje založeni lekarni, lahko pa uporabimo kar čajno žličko. Jezik kar se da iztegnemo in po njem s pripomočkom nekajkrat potegnemo tako, da odstranimo vso oblogo. Ko končamo, dobro izperemo usta.

Čiščenje ponavljamo vsako jutro oziroma po potrebi tudi čez dan.

Savna

Za razstrupljanje je najboljša infrardeča savna, ki naše telo segreje na enak način kot sončni žarki, vendar brez škodljivih ultravijoličnih žarkov.

Infrardeča savna je učinkovit pripomoček pri čiščenju telesa na celični ravni, saj pospeši presnovo in cirkulacijo. Poleg razstrupljevalnega učinka savna tudi sprosti mišice in poživlja telo.

Masaža

Masaža je odlično dopolnilo v programu razstrupljanja. Pospešuje razstrupljanje, izboljšuje cirkulacijo, zmanjšuje zastajanje vode v telesu in deluje spodbujevalno na naš imunski sistem. Seveda masaža deluje tudi sproščujoče in osvežilno.

V času razstrupljanja priporočamo tudi limfno drenažo.

Globoko dihanje

Dihanje je bistveno za življenje. Brez hrane lahko preživimo tedne, brez vode dneve, brez dihanja pa samo nekaj minut. Kisik je najpomembnejši od vseh hranil, vendar nam ga neredko primanjkuje, saj dihamo površno in ne dovolj globoko.

Globoko dihanje je zelo učinkovit način, da pride v kri dovolj kisika. Pomaga tudi pri pospešenem izločanju toksinov in odpadnih celic iz našega telesa. Globoko dihanje krepi naš imunski sistem in naše splošno zdravstveno stanje.