10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj je kašelj?

16. 2. 2012

Kašelj služi za čiščenje dihal in pripomore k ohranjanju zdravih dihalnih poti in pljučnih mešičkov. Povezujemo ga z več kot stotimi različnimi stanji, a preden se odločimo za vrsto pomoči pri blaženju, moramo vedeti, kakšen tip kašlja imamo.

Kaj je kašelj?

Kašelj je refleksni obrambni mehanizem, ki služi za čiščenje dihal in pripomore k ohranjanju zdravih dihalnih poti in pljučnih mešičkov. S kašljem se izločijo tujki, ki so v dihala zašli z vdihom (prašni delci ali delci hrane), odstranijo se odmrle celice in odvečna sluz, ki se v celicah, ki pokrivajo notranjost dihalnih poti, povečano tvori ob vnetjih.

Vzroki za kašelj

Kašelj povezujemo z več kot stotimi različnimi stanji, ki so pri odraslih največkrat nenevarni in izzvenijo v nekaj dneh. V zimskih dneh so najpogostejši vzroki bakterijski ali virusni bronhitis, prehladi ali druge oblike zimsko-pomladnih obolenj.

Preden se odločimo za vrsto pomoči pri blaženju težav, moramo vedeti, kakšen tip kašlja imamo. Pri izbiri sirupov ali pastil je modro, da se posvetujemo z zdravnikom. Lahko pa si pomagamo popolnoma naravno.

Vrsta kašlja
  • Produktiven kašelj - Kašelj, pri katerem je večja tvorba sluzi. Značilen je za bakterijske okužbe dihal in nekatera kronična obolenja dihal. Vsebino izločimo z izkašljevanjem.
  • Neproduktiven kašelj - Suh kašelj ali suho pokašljevanje, brez izločka. Največkrat se pojavi na začetku različnih virusnih obolenj dihal, kadar so v vdihanem zraku prisotne dražeče snovi ter pri živčni napetosti. Pogosto ga je težko nadzirati, zato lahko postane dražeč in neprijeten.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri