Kaj pomeni, če ima vaša sapa vonj po acetonu?

Kaj pomeni, če ima vaša sapa vonj po acetonu? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2016

Znak, ki mu je dobro nameniti več pozornosti.

Vonj po acetonu - morebiten znak diabetesa

Nenadni opozorilni znak sape z vonjem po odstranjevalcu laka za nohte se pojavi, ko vaše telo sladkorja ni zmožno ustrezno porabljati in zato kot gorivo porablja maščobo. Odpadne kemične snovi, ki se sproščajo med tem procesom, se imenujejo ketoni. Eden izmed ketonov, aceton (ključna sestavina v odstranjevalcu laka za nohte), proizvaja izdajalski znak diabetesa; sapo z vonjem po sadju.

Morda boste zaznali tudi sadni okus v ustih, ki bo ostal še po umivanju zob. Strokovni izraz za to je diabetična ketoacidoza; ta simptom pa lahko povzroči tudi sladkorno komo, če ga ne zdravimo.

Dodatni opozorilni znaki diabetesa vključujejo:

  • utrujenost
  • omotičnost
  • pogosto žejo in uriniranje
  • željo po sladkarijah

Če boste pri sebi zaznali sapo z vonjem po acetonu ali kakršnekoli druge opozorilne znake, povezane z diabetesom, se naročite na pregled k svojemu zdravniku. Verjetno se boste morali 8 ur pred tem postiti, da bo zdravnik z preprostim krvnim testom lahko izmeril raven sladkorja v vaši krvi. Zapomnite si – zdrava raven sladkorja v krvi pri teščem človeku je med 70 in 100 mg/dl. Raven nad 200 mg/dl je lahko že pokazatelj diabetesa.

Medtem ko lahko diabetes tipa 1 obvladujemo s terapijo z inzulinskimi injekcijami, pa zdravljenje diabetesa tipa 2 pogosto vključuje spremembo življenjskega stila, npr. novo prehrambeno dieto in telesno vadbo.

Kako se zaščititi pred diabetesom tipa 2:
  • Ohranjajte zdravo telesno težo. Zdrav indeks telesne mase pri ženski naj bi bil nižji od 35.
  • Jejte zdravo, kar naj vključuje vlaknine iz polnozrnatih živil, puste beljakovine ter sadje in zelenjavo. Izogibajte se predelanih živil, polnih sladkorja in trans maščob.
  • Redno telovadite. Vsaj trikrat na teden se za vsaj 20 minut lotite kardio vadbe s hitro hojo, kolesarjenjem ali vaj na eliptiku.

Preberite še: To se lahko zgodi, če hodite pol ure na dan