Kaj storiti, ko se pojavijo bolečine v vratu in zakrčena ramena?

Kaj storiti, ko se pojavijo bolečine v vratu in zakrčena ramena? (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 2. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Boleč vrat in zakrčena ramena so pogost pojav. Preverite, kje tiči vzrok in kako si pomagati na povsem naraven način.

Vzrok je včasih v fizičnem naporu ali zunanji poškodbi, po navadi pa zaradi teh težav trpijo ljudje, ki v službi veliko časa preživijo v sedečem položaju, sklonjeni nad mizo ali za računalnikom.

Če je glava dlje časa v prisiljenem položaju, se mišice utrudijo in prekrvavitev se poslabša, kosti in sklepi pa postanejo slabše gibljivi.

Tudi dolgotrajen stres je lahko vzrok za bolečine v vratu in zakrčena ramena. Zaradi stresa je telo stalno napeto, kot da je pripravljeno na boj. Večini se stres nabira v zgornjem delu telesa, v vratu in ramenih. Stres lahko povzroči stalen mišičen krč, poslabšata se prekrvavitev in prehranjenost tkiva, mišice pa se zakrčijo in postanejo boleče.

Kaj pravi kitajska medicina?

Za kitajsko medicino je vrat veliko križišče, saj skozenj potekata dve večji arteriji. Je torej glavni kanal, ki glavi zagotavlja energijo qi in kri.

Tisoč bolezni izvira iz krvi, sto bolezni iz qija, uči kitajska medicina. Najpomembnejši je torej pretok qija po telesu.

Če so mišice utrujene, napete in zakrčene, to onemogoča normalen pretok qija. Če prihaja do motenj pretoka qija, pride tudi do motenj pretoka krvi in posledično tudi do motenj pretoka telesnih tekočin.

Če je oviran pretok telesnih tekočin, se v telesu začnejo nabirati strupi. Strupi se najprej naberejo v delu telesa, kjer potekajo glavni kanali, torej v vratu in ramenih. Kopičenje strupov v telesu povzroča nastanek bolezni.

Kaj povzroča kopičenje strupov v telesu?

Bolečine

Napetost in bolečine v vratu in ramenih. Bolečine se pojavljajo tudi ob premikanju rok navzgor in nazaj. Spremljata jih pekoč občutek ali občutek napetosti. Pojavi se bolečina med lopaticami in okončine so lahko mravljinčaste. Hitro se utrudimo, noge in stopala so brez moči. Stopala so neprekrvavljena in mrzla.

Adijo, lepota

Pretok qija in krvi po obrazu je slabši. Polt postane temna in brez leska, neenakomerno obarvana. Pojavljajo se pigmentni madeži. Človek s temi težavami je videti utrujen in starejši, kot dejansko je.

Glavoboli, migrene, nespečnost

Glava ni zadostno prekrvavljena in kri ne prinaša dovolj kisika in hranilnih snovi v glavo in obraz, zato se pojavljajo vrtoglavice, glavoboli in migrene, spomin peša. Hitro se utrudimo, slabo spimo, pojavi se pigmentacija, obraz porumeni in potemnjeni. Staramo se hitreje.

Odpornost

Imunski sistem oslabi in pojavi se nagnjenost k alergijam. Zaradi hormonskega neravnovesja lahko postanemo zelo občutljivi za stres in psihični napor, smo razdražljivi in nesamozavestni ali celo paranoični. Pri ženskah pride do nerednih menstruacij, lahko se pojavijo tudi menstrualni krči ali prezgodnja menopavza. Hormonsko neravnovesje lahko povzroča tudi debelost.

Kaj storiti?

Marsikomu pri teh kroničnih težavah pomagajo masaže. Pomembno je, da izberemo usposobljenega terapevta, ki pravilno pristopi k težavam.

Kitajska medicina k temu pristopi z akupunkturo, tuina masažo in občasno tudi z zeliščno terapijo. Pri tem se zaveda tako fizičnega kot čustvenega aspekta telesa.

Opombe:

Qi – v skladu z nazori tradicionalne kitajske medicine pomeni bistvena dejavna sestavina vsega živega. Qi pogosto prevajamo kot življenjsko energijo, bioenergijo ali življenjsko silo.

Akupunktura – metoda zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke. Sama metoda je pomemben del stare in sodobne kitajske medicine in velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh.

Tuina masaža – s pomočjo akupresurne tehnike (pritisk prstov, dlani, komolca) stimulira določene točke na meridijanih, pri čemer omogoča odpravo zastojev, izboljša počutje, krepi imunski sistem in omogoča hitrejše samozdravljenje telesa.

Nasvet je pripravila dr. He Lasa, zdravnica kitajske tradicionalne medicine, ki zdravi v ljubljanski ordinaciji Oaza