Kaj vse vam pije energijo?

Kaj vse vam pije energijo? (foto: shutterstock) shutterstock
26. 5. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Tempo je spomladi neusmiljen – služba, bližajo se konec šole, otroški nastopi, novi projekti, poleg vsega pa se nas drži še pomladanska utrujenost ali po domače rečeno – lenoba. Premagajte sami sebe in si načrpajte novih zalog energije!

Svetloba vpliva na naše celotno telo, na naše najmanjše celice. Ker sonce zjutraj vzide prej, naše telo izloča več serotonina, hormona, ki izboljšuje razpoloženje. Hkrati je zelo aktiven tudi hormon melatonin, ki pa je 'pristojen' za spanje.

Namesto da bi se dolgo skrivali pod odejo, pojdite raje ven in pustite soncu prosto pot do svoje spalnice. Svetloba vas bo prebudila iz zimskega spanja, spodbudila tvorjenje serotonina in dopamina ter čez dan zavrla izločanje melatonina, zaradi katerega ste zaspani. Gibanje na prostem poleg tega spodbudi krvni obtok.

Prazne zaloge vitamina D

Sončne kopeli pomagajo polniti zaloge

S pomočjo žarkov UVB se na naši koži proizvaja vitamin D. Pozimi se nam zaloge tega vitamina nekoliko izpraznijo, saj v našem zemljepisnem pasu ni toliko sonca. To opazite po manjši storilnosti in oslabljenem imunskem sistemu. Na sonce, torej! Od marca do oktobra bo glede na tip vaše kože dovolj 5 do 25 minut sonca na obrazu in rokah na dan, da boste zaloge napolnili. Po tem času pa ne pozabite na zaščitno kremo.

Za boljši spanec

Prazne baterije? Pijte mleko, prekrijte si oči in ustavite smrčanje

Kdor spi globoko, je bolj spočit. Prekrite oči in spuščene rolete poskrbijo za temo, dokler v spalnico zgodaj zjutraj ne posije sonce in spodbudi tvorjenja serotonina. Triptofan v obliki vročega mleka z medom je predstopnja spalnega hormona melatonina, ki poskrbi za dobro spanje. Smrčanje denimo moti globoko sproščanje v spanju. Namig: zvečer namesto piva raje pijte hmeljev čaj.

Preplitko dihanje

Zavestno dihanje s trebuhom vsako celico oskrbi s kisikom

Pomladansko čiščenje, služba, otroci: mnogo žensk že od zgodnjega jutra samo še hiti, diha pa hitro in plitko. Tudi vi? Ustavite se, položite roke na trebuh in bodite pozorni na svoje dihanje. Ste opazili, kako se je avtomatično spremenilo? Zdaj vdihnete in izdihnete globlje, kajne? Večkrat dnevno se spomnite na to, se ustavite, petkrat globoko vdihnite skozi usta, štejte do tri in zadržite dih ter nato izdihnite skozi nos.

Težave s presnovo

Hormonski kaos: ščitnica proizvaja premalo hormonov

Če ščitnica ne deluje pravilno, se upočas­ni celotna presnova – posledica je stalna utrujenost. Tipični spremljevalni simptomi so še pobitost in nabiranje kilogramov na bokih – kljub pomanjkanju apetita. Opravite krvni test pri zdravniku. Če vam primanjkuje le malo joda, dvakrat tedensko jejte ribe in jih solite z jodirano soljo.

Kako se hitro prebudite

Vonj po citrusih

Vonj po limoni zelo hitro poskrbi za novo energijo. Sveži vonj poveča sposobnost koncentracije za 50 odstotkov. Še boljše: iztisnite pomarančo in limeto ter popijte sok.

Masaža energijske točke

Tri prste pod popkom je energijska točka. Približno pet do deset minut s kazalcem pritiskajte nanjo.

Kisikova kopel

Za jutranjo utrujenost so pogosto krive tudi težave s krvnim obrokom in nizek krvni pritisk. Kaj pomaga? Odprite okna, naredite nekaj počepov in globoko vdihnite zrak.

Čaj matcha

Kofein zelenega čaja iz celih in mletih listov poživlja. Vendar dnevno ne popijte več kot treh skodelic, drugače bo prebujevalni učinek ravno nasproten.

Rozine

Sadni sladkor hitro poskrbi za nove odmerke energije.

Morda vam manjka vitalnih snovi

Pomanjkanje magnezija, kalcija, vitamina B ali železa

Spomladi jejte lažjo in vitaminsko bogatejšo hrano kot pozimi. Akutne težave lahko pozdravite z vitaminskimi preparati. Če se počutite pobiti in imate razpokane kotičke ustnic, vam verjetno primanjkuje železa, telo pa je preslabo preskrbljeno s kisikom. Jejte stročnice, mislije, zelje in dvakrat tedensko goveje meso. Železo bo telo absorbiralo bolje, če ga boste zaužili z vitaminom C: poleg mesa si torej privoščite še pomarančni sok.