Kaj vse zmore laser

26. 9. 2011

Laser (okrajšava za Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) v medicini in lepotni kirurgiji v številnih primerih že dalj časa prevzema vlogo skalpela. 'Svetlobni meč' lahko reže, lepi in uparja in je zato vsestransko uporaben.

V nasprotju z normalno svetlobo so žarki pri laserju povezani v snop in potekajo paralelno. Glede na dolžino valov in barvo laserska svetloba prodira v različne globine tkiva in se lahko zato uporablja v zelo različne namene.

Argon-ionski laserji so recimo primerni za zdravljenje površinskih pigmentnih sprememb, saj ne prodrejo tako globoko v kožo. Laserji Neodym-YAG sežejo precej globlje in lahko odstranijo celo tetovaže. Z barvilnim laserjem se lahko dobro zdravijo tudi večje krvne žile, kot so krčne žile.

Slabovidnost se lahko pogosto popolnoma popravi

Končno brez očal

Laser je še posebno pomemben v okulistiki. Z njim se lahko zdravijo odstopi mrežnice, bolezni oči pri sladkornih bolnikih in v nekaterih primerih tudi degeneracije makule. Pri sivi mreni z laserjem odprejo odprtino, iz katere odstranijo motno lečo in vstavijo umetno. S svetlobo v snopu lahko zelo natančno odstranijo sloje roženice.

Z laserjem lahko pogosto popolnoma korigirajo kratkovidnosti in daljnovidnosti (od dioptrije –10 do +4) in tudi ukrivljenost roženice. V zadnjem času se uporablja predvsem Femto-LASIK, laserska tehnika, ki lahko opravi zelo natančne reze (strošek je približno 1.200 evrov za oko).

Neboleča odstranitev krčnih žil in žilic

Lepe in zdrave noge

Žilice na nogah se lahko zlepijo z barvilnim laserjem. Telo nato samo razgradi žilice. Praviloma sta potrebna dva obiska. Žilice ne veljajo za zdravstveno, temveč kozmetično težavo, zato zdravstvena blagajna ne plača zdravljenja (stane 50 evrov za obisk).

Laser (radialna terapija ELVeS) ponuja nebolečo terapijo tudi pri običajnem 'stripingu' krčnih žil. S punkcijo se usmeri naravnost v veno, ki se zdravi, in jo zvari od znotraj. Potrebna je lokalna anestezija. Pacientka gre lahko takoj po posegu domov (strošek za nogo: približno 100 evrov).

Zavarovalnica ne krije kozmetičnih posegov

Laser pri dermatologu

Lasersko zdravljenje se je kot zelo dobro izkazalo pri zdravljenju predstopenj svetlega kožnega raka, pri sončno pogojenih keratozah. Prizadeto tkivo se odstrani do milimetra natančno in brez vpliva toplote. Ko krasta čez nekaj dni odpade, ni videti ničesar več. Pogosto ni potrebna niti anestezija.

Dermatolog lahko z laserjem odstrani tudi rdeča znamenja, brazgotine aken, starostne pege ali rdeče kožice na obrazu. Vse to so kozmetična zdravljenja. Za obisk morate odšteti najmanj 100 evrov. Če je treba z laserjem pozdraviti večje površine, lahko znesek seže tudi do dva tisoč evrov.

Drago je tudi odstranjevanje tetovaž. Če so jih izdelali strokovnjaki, so pogosto narejene iz več barv. Navadno je potrebnih do 15 obiskov.

Tudi odstranjevanje dlačic uvrščamo med kozmetične posege; laser dosega najboljše rezultate pri zelo svetli koži (poseg načrtujte pozimi!) in pri temnih dlačicah (stroški: od približno 70 evrov za obisk za zgornjo ustnico, do približno 700 evrov za noge).

Lasersko zmanjšanje mandljev ali zdravljenje parodontoze

Uporaba v grlu in žrelu

Tudi na področju otorinolaringologije je laser dobra alternativa kirurškemu nožu. Uporablja se za zmanjšanje mandljev, pri odstranjevanju polipov ali pa pri težavah s požiranjem.

Zobozdravniki ga uporabljajo tudi za zdravljenje vnetij zobovja. Z laserjem se brez bojazni zaradi bakterij lepo očistijo žepi dlesni. Še ena prednost: dlesen se tudi hitreje zaceli (stroški: približno 20 evrov za zob).

Odstranjevanje tetovaž

Potrebnih je več obiskov. Svetlobni valovi segrejejo barvne pigmente pod kožo in jih razpočijo. 'Kožna slika' v nekaj tednih zbledi.

Iz revije Lisa