Kako izbrati ustrezno torbo za svojega šolarja?

Izberite pravo šolsko torbo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Pravzaprav je nakup šolske torbe veliko težji, kot bi si človek mislil. V Sloveniji v prvi razred osnovne šole vstopajo pet- in šestletniki, ki so večinoma še zelo majhni in drobni, šolske torbe pa so velike in okorne.

No, naj vas takoj potolažimo iz lastnih izkušenj – prvi dve leti bo vaš šolar zelo malo sam nosil veliko šolsko torbo, saj ga morate odrasli pripeljati in odpeljati iz šole. Tako da ...

A vseeno naj bo nakup šolske torbe za otroka prvo doživetje, saj je to prvi pravi stik z vstopom v šolo.

Na kaj moramo biti pozorni?

Zelo pomembno je, da je hrbtišče šolske torbe dovolj čvrsto in da se čim bolj prilega otrokovi hrbtenici. Tudi naramnice šolske torbe morajo biti dovolj široke in udobne, da otroka med nošenjem ne tiščijo. Letos so zelo moderni nahrbtniki torbe, ki imajo pravo hrbtišče, a so bolj velikosti nahrbtnikov kot velikih šolskih torb. Pametno je, da za najmlajše šolarje torba ni prevelika.

Pomembno je tudi, da šolska torba omogoča, da si jo otrok s pasovi pričvrsti okoli pasu oziroma bokov (da se razporedi teža). Prav tako je zaželeno, da se naramnici na prsih lahko povežeta oziroma zapneta med seboj s pasom. Če so naramnice preozke, teže ne moremo pravilno prevzeti s celim telesom, kar posledično lahko privede do bolečin v križu oziroma hrbtu.

Torbe s koleščki

Zadnja leta so zelo moderne torbe s koleščki, kar je seveda super za malo hrbtenico, ki tako ni preveč obremenjena. Otroke lahko le opomnimo, naj menjajo vlečno roko, da ne bo prišlo do težav z držo.

Kaj pa večji otroci in najstniki?

V višjih razredih osnovne šole in pozneje v srednji šoli si otroci večinoma želijo modnih nahrbtnikov ali dekleta velikih modnih torb. A konstantno nošenje torbe samo na eni rami lahko povzroči zelo slabo držo in krivo hrbtenico. Kar po pravilu je tista stran telesa, na kateri se torba nosi, bolj iztegnjena kot druga, ki je običajno bolj upognjena vstran.

Otroci naj šolsko torbo nosijo tako, da je njeno hrbtišče čim bliže hrbtenici. Naramnice naj ne bodo ohlapne. Če je možnost, naj si torbo pričvrstijo s pasom okoli medenice in med seboj zapnejo obe naramnici. Tako bo teža torbe enakomerno razporejena po vsem telesu. Položaj torbe na hrbtu naj bo nekje od predela lopatic do zgornjega roba medenice.