Kako je živeti z obsesivno kompulzivno motnjo?

Kako je živeti z obsesivno kompulzivno motnjo? (foto: profimedia) profimedia
22. 8. 2019

Vemo, kaj naj bi motnja približno pomenila, tokrat pa poglejmo, kako jo vidijo tisti, ki morajo z njo živeti. 

Ko zaslišimo frazo obsesivno kompulzivna motnja, največkrat pomislimo na nekoga, ki si nenehno umiva roke ali čisti sobo. Pa je motnja veliko več kot umivanje rok in zelo zaznamuje življenje osebe, ki se mora z njo boriti. Za lažje razumevanje najprej razčlenimo motnjo. 

Obsesivna pomeni vztrajne vsiljive misli, ki pacientu ne dajo miru. Ljudje so obsedeni z zelo različnimi stvarmi, kar lahko privede tudi do izgube nadzora (nad določenim področjem ali celotnim življenjem), nasilja do drugih, neprijetnih misli o določeni osebi … In vse to ne izgine samo od sebe, čeprav so bližnji pogosto prepričani, da je le nekaj začasnega. 

Kompulzivna stoji za potrebo po stalnem preverjanju in ponavljanju nekega rituala ter štetje. Kompulzivnost se je pri brooklynskem piscu Zacharyju Zanu pokazala v obliki potrebe po preverjanju, ali je njegova budilka vklopljena in nastavljena za jutro. Zaradi tega je na noč spal le nekaj ur, saj je na primer v 10 minutah na budilko pogledal vsakih 30 sekund. Enako je bilo s preverjanjem, ali so luči v sobi ugasnjene. 

Zane poudarja, da se ljudje ne zavedajo, da je vse to le začetek težav. Motnja vpliva na odnose in dobro počutje posameznika, najhuje pa je, da si osebe niso všeč in ne morejo same obvladati problema, česar se zavedajo. Sam se je na primer zavedal, da je preverjanje budilke nesmiselno, saj je zagotovo vključena, prav tako je vedel, da posledice, če bi bila slučajno izključena, ne bi bile tako hude. Pa vseeno ni moral prenehati s početjem, zaradi česar je bil prepričan, da je neumen in nor, brez kakršnega koli nadzora nad življenjem. 

Z motnjo se je borila tudi avtorica in komedijantka Alison Raskin, ki je potrebovala stalno verbalno potrditev. Ko je klicala mamo, je na primer nenehno spraševala, ali je vredu, če se preneha učiti. Eno zagotovilo ni bilo dovolj, potrditev je morala dobiti večkrat. To je prenesla v odnose in simpatije ter partnerje nenehno kontaktirala, če ni dobila takojšnjega odziva. Sovražila se je, ker ni bila sposobna ohraniti nadzora nad seboj. Ena od njenih obsesij je tudi čistoča, kar ji je preprečevalo obiske pri prijateljih in znancih, saj ni vedela, kako čista bo hiša. Razlika je v tem, da sedaj zna skrbi glede umazanije in bakterij zadržati zase in se pomiriti, sprijazniti s situacijo. Prej je morala težave ubesediti in je običajno naredila veliko drame. Motnjo je začela obvladovati s kombinacijo terapije in zdravil ter brezpogojno podporo njenih bližnjih. Naučila se je pozitivnega razmišljanja in prijaznosti do sebe. Znova je zaživela in motnja je sedaj le nekaj, kar pač ima - ne odraža njene osebnosti in nikakor ne obvladuje njenega življenja.

Za učinkovito pomoč je pomembno, da čim prej prepoznamo znake obsesivno kompulzivne motnje in ukrepamo. Preverite: Kakšni so znaki obsesivno kompulzivne motnje?

 Vir: Pervention

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri