Kako krepiti jetra?

Kako krepiti jetra? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 6. 2016

Ko so jetra šibka, se to kaže tako na telesu kot na počutju. Takrat si veliko ljudi privošči prečiščevalno kuro. Vendar pa v naturopatiji veljajo malo drugačna pravila - telo moramo najprej okrepiti, da se lahko prečisti.

Če energetsko šibko telo prisilimo v prečiščevalno kuro, ga silimo v procese, za katere bo porabilo več energije kot sicer. Glede na to, da telo varčuje z energijo, saj je energija življenje, pravega prečiščenja ne bo.

Telo najprej okrepimo, šele nato prečistimo

Če se zjutraj težko zbudite in ste utrujeni, če težko 'zaženete' telo in ste zabuhli v obraz, vam primanjkuje energije, predvsem energije jeter.

Ko so jetra šibka, se to na telesu kaže kot:

  • išias, karpalni sindrom, sivi madeži po telesu, ekcem, lupus, hipotiroza, hipertiroza,
  • mastni lasje, mat koža brez sijaja, solzne oči, suhe oči, zatekanje v sklepih, nepotrpežljivost,
  • nespečnost, nočne valunge, nočno potenje, nemirne noge, ciroza itd.

V primeru šibkih jeter je prečiščevalna kura neučinkovita. Telo je najbolje najprej okrepiti in ga potem prečistiti. Ko je organ krepak, se je zmožen tudi sam v veliki meri očistiti, saj deluje živo, in ko ima energijo, samo odvaja toksine iz telesa!

Kako krepiti jetra?

S hrano! Z jedilnika umaknemo živila, ki energetsko šibijo jetra, kot so kava, čokolada, kakav, losos, oreščki, mlečni izdelki, razhudniki, začimbe, arome in dišavnice (vse razen soli), pomaranče, slive in češnje ... Omenjenim živilom se lahko izognemo za mesec ali dva in tako bomo energetsko okrepili jetra.

V tem času lahko uživamo živila, ki so grenka in krepijo jetra. To so radič, regrat, koromač, artičoka, kopriva ipd.

Lahko izvajamo tudi presličino kopel, s katero bomo spodbudili drenažo toksinov iz tkiv v jetra. Pomagamo si lahko tudi z janeževim čajem. Pijemo 1 liter čaja na dan, in sicer 2 meseca.

Kako si pripravimo presličino kopel?

100 g preslice damo v 3 litre mrzle vode in pustimo stati čez noč. Naslednji dan damo na ogenj in pustimo vreti 30 minut, da se zelišče čisto iztroši in odda vse od sebe. Potem precedimo, zelišče ostane v situ in rjava voda gre v kad. Nato dolijemo vroče vode do prsi. V presličini kopeli sedimo 20 minut.

Erika Brajnik, naturopatinja in ustanoviteljica centra Saeka, prvega naturopatskega centra v Sloveniji