Kako lahko upočasnimo staranje kože?

8. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

O gubah, negi kože, kremah za obraz in zadovoljni ženski smo se pogovarjali s hrvaško strokovnjakinjo Nevio Delalle, dr. med., spec. dermatologije in venerologije, ki je tudi redna kolumnistka na spletni strani ordinacija.vecernji.hr

Koža je največji človeški organ, ki potrebuje prav posebno skrb, saj nas varuje pred zunanjimi vplivi. Kaj lahko po vašem mnenju sami storimo za sijočo in predvsem zdravo kožo?

dr. Delalle: Za lepo in zdravo kožo lahko marsikaj storimo. Po zaslugi dostop­nosti informacij danes skoraj vsaka ženska ve, kakšne so možnosti in kako pomembno je, da jo pravočasno začnemo ustrezno negovati. Včasih številnih kožnih bolezni ni bilo mogoče učinkovito zdraviti in sčasoma so vodile v pojav brazgotin in drugih estetsko nesprejemljivih posledic. Na žalost še danes lahko opazimo te pojave, kljub ozaveš­čanju in stalnemu izobraževanju naših pacientov in bralcev pa še vedno obstajajo predsodki in nesprejemanje določenih terapevtskih možnosti. To ne velja samo za klasično dermatološko zdravljenje, temveč tudi za estetske dermatološke postopke. Predvsem vsakodnevna nega in ozaveščanje bi se morala začeti že v najzgodnejšem otroštvu, z leti pa je treba zamenjati izdelke in jih dopolnjevati z najrazličnejšimi estetskimi postopki, ki bodo žal potrebni v vse večjem številu, da bo koža ohranila svoje zdravje in mladostni sijaj. Pri tem ne smemo pozabiti, da je z leti treba paziti na vnos kakovostnih hranil, tudi z dopolnili, ki vsebujejo antioksidante, kolagen, aminokisline in druge snovi. Čim več časa je treba preživeti na svežem zraku ob vsakodnevni fizični aktivnosti, paziti pa je treba šena zdrav in zadosten spanec, saj vse to vpliva tudi na zdravje in lepoto kože.

Poznamo kar nekaj kožnih bolezni, ki ponavadi vplivajo na naš videz in vsesplošno počutje. Zakaj sploh pride do tovrstnih težav in kakšne so najpogostejše napake, ki jih storimo, da bi izboljšali stanje?

dr. Delalle: Bolezni, ki nas zaznamujejo od najzgodnejšega otroštva, so vsekakor atopijski dermatitis, akne, seboreja, rozacea, med težjimi in kroničnimi boleznimi pa so psoriaza in tudi številne druge, ki bi zahtevale dosti več prostora, če bi jih želeli opisati. Osnovni vzroki teh prvih, najpogostejših bolezni so tip kože, preobčutljivost za določene alergene, krhkost krvnih žil, kolonizacija bakterij in gliv, čezmerna tvorba izločkov žlez lojnic ... Najpogostejše napake so pozno prepoznavanje težave in pogosto ignoriranje terapevtskih postopkov že v samem začetku, ko je težava še lažje rešljiva. Poleg tega je pristop k težavi vse prevečkrat posplošen, brez pregleda celotnega organizma in zdravljenja ali popravljanja notranjih mehanizmov, ki so privedli do navedenih stanj.

Želja po mladostnem videzu je med ženskami vse bolj prisotna. Kako lahko staranje kože vsaj delno upočasnimo?

dr. Delalle: Staranje je proces, ki se začne z rojstvom. Način, kako se staramo, pa je odvisen od tega, kakšen odnos imamo do sebe. Na notranji proces staranja ne moremo vplivati, ker je pod močnim vplivom genov in hormonov, vendar je sodobna endokrinologija, ki se ukvarja s hormonsko nadomestno terapijo, že veliko naredila tudi v smeri tega dela programiranega staranja. Po drugi strani imamo velik vpliv na vse zunanje dejavnike, ki spodbujajo prezgodnje staranje. Po teoriji prostih radikalov, ki se je uveljavila v začetku 20. stoletja, je oksidativni stres eden najhujših sovražnikov zdravja in mladosti celotnega organizma, pri čemer z ustvarjanjem kovalentnih vezi prihaja do poškodb beljakovin, lipidov in nukleinskih kislin. Ti procesi pospešijo staranje celic in celotnega organizma. Antioksidanti, tako znotraj kot zunaj, bi morali biti prva obrambna linija, obenem pa se je treba izogibati vsem zunanjim škodljivim vplivom, predvsem čezmernemu izpostavljanju UV-sevanju, in številnim drugim dejavnikom ter skrbeti za vsakodnevno pravilno nego kože.

Na trgu se vseskozi pojavljajo novi kozmetični izdelki z novimi sestavinami oziroma z različnimi kombinacijami že znanih sestavin, ki naj bi poskrbeli za popoln videz. Katere so pravzaprav sestavine, ki so pomembne za zdravo kožo?

dr. Delalle: Kot sem omenila že v prejšnjem odgovoru, svetujem redno uporabo antioksidantov v serumih in eliksirjih, ki so močno koncentrirani in zelo aktivni. Paziti je treba tudi na nosilce, ki so sposobni transdermalno prenesti navedeno aktivno molekulo. Čez dan priporočam vlažilne ali hranilne kreme, odvisno od tipa kože, ki morajo vse leto obvezno vsebovati zaščitni faktor (UVA- in UVB-filtri). Pri osebah, ki so nagnjene k hiperpigmentaciji, je nujna uporaba zaviralcev tvorbe melanina in njegovega transporta do površine povrhnjice. Zlati standard v anti-age negi je vsekakor uporaba retinola in kislin v vsakodnevni in nočni negi. Te sestavine učinkovito delujejo na vse vidike staranja kože.

Vsako zgodovinsko obdobje je imelo svoj lepotni ideal, zdaj pa je prizadevanje za popoln videz močnejše kot kdaj koli. Kako bi vi opredelili lepo in zadovoljno žensko?

dr. Delalle: To je najtežje vprašanje vseh časov! Toda če že moram odgovoriti, bi rekla, da zdravi in zadovoljni ženski ni treba izpolnjevati nobenega trenda lepotnih idealov. Kakšna gubica več ali manj, večja ali manjša usta, mačje oči ali visoke ličnice, vse to nima prav nobene povezave z zdravjem in lepoto, še manj pa z zadovoljstvom. Iz svojih izkušenj lahko rečem, da so ravno najbolj nezadovoljne ženske tiste, ki si prizadevajo izpolnjevati kriterije postavljenih trendov, ki jih narekujejo mediji in medijsko izpostavljene lepotice današnjega časa. Toda kaj je zame lepota? Menim, da je to zdrava in sijoča koža, ki ima dober tonus in teksturo na obrazu, ki izdaja tudi znake življenja in let, pa z minimalnimi korekcijami ohranjanje naravnega videza. Zadovoljna ženska bo znala nositi prav to in bo na ta način najlepša v svoji koži.

Kakšen je vaš lepotni obred, s katerim poskrbite za svojo kožo in ki omogoči, da se počutite dobro v svojem telesu?

dr. Delalle: Moj lepotni obred se začne z zgodnjim vstajanjem in dobro vadbo. Vsakodnevna fizična aktivnost – šport v kakršni koli obliki, hoja, kolikor je le mogoče in kolikor mi čas dopušča. Pomemben je vnos zadostne količine prehranskih dopolnil, saj je danes s hrano nemogoče zaužiti dovolj vitaminov, drugih antioksidantov, mineralov, aminokislin ... Potem je na vrsti koža. V vsakem trenutku imam vsaj tri različne visokokakovostne serume, ki delujejo antioksidativno, vlažilno ali hranilno. Sledi tonirana vlažilna ali hranilna krema z visokim zaščitnim faktorjem, ponoči pa retinol ali katera od kislin (glikolna, fitinska, azelainska, kojična ...), odvisno od tega, kako se počutim in na kateri del želim učinkovati. Občasno stimuliram tvorbo kolagena z neabrazivnim laserjem, pa tudi s kemičnimi pilingi ali mikrodermoabrazivnimi postopki. Za piko na i uporabim tudi minimalne količine hialuronske kisline v obliki boosterjev ali polnil za drobne korekcije ter baby botox za odpravo in preprečevanje nastanka globokih gub.