Kako se telo odziva na mrzlo vreme?

Kako se telo odziva na mrzlo vreme? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2018

Mnogi simptomi, ki bi jih pripisali prehladu ali za katere ne najdete vzroka, so posledica mrzlega zraka. Telo ima več načinov, kako se nanj odzove. Tu je le nekaj izmed njih.

Mrzle roke in noge

Ko se temperatura spusti okrog ničle, telo to zazna kot grožnjo za podhladitev. Kljub temu da se dobro oblečete in zavijete v topel šal, organizem sproži svoje »varovalne sisteme«, da bi se zaščitil pred mrazom - upočasni pretok krvi, s čimer skuša preprečiti izgubo toplote in jo zadržati okrog najpomembnejših organov za življenje. To občutite kot mrzle roke in noge, saj je takrat bolj pomembno delovanje drugih delov telesa. Kar je dobra in slaba novica. V ekstremnih razmerah vam zaradi tega lahko zmrznejo prsti. Takšne omrzline običajno vidimo pri zimskih športnikih, ki se radi podajo v zasnežene gore in tam preživijo nekaj dni.

Drgetanje

Tudi ko ni posebej mrzlo, telo hitro začne drgetati. Kar se lahko zdi kot nadležen odziv organizma, je v resnici odličen obrambni sistem proti mrazu. Drgetanje ustvarjajo majhni mišični krči, ki ustvarjajo toploto. To nima tako velikega učinka kot hitro premikanje ali skakanje, vendar je dovolj za vzdrževanje telesne temperature. Pojava običajno ne prepoznamo kot zdravstven problem, vendar je znak, da bi se kmalu morali ogreti.

Glavoboli

Te so v zimskem času pogosti tudi pri ljudeh, ki običajno ne trpijo za tovrstnimi problemi. Glavni krivec je pritisk, ki s spreminjanjem povzroča glavobole ali v nekaterih primerih celo migrene. Morda ste izkusili tudi nenaden glavobol, ki ga začutite, ko prehitro jeste sladoled. Za to je dovolj že vdihovanje mrzlega zraka ali daljše zadrževanje zunaj. Za razliko od prvega, se temu lahko izognete s šalom, ki prekrije tudi vaša usta in nos. Ker se zrak malce ogreje, ne boste imeli težav z »zmrzovanjem možganov«.

Solzenje in smrkanje

Simptoma pogosto pripišemo prehladu, kadar pa se vam zdi, da ste na splošno zdravi, je razlog morda mrzlo ozračje. Mrzli dnevi so velikokrat tudi zelo suhi, kar telesu ne odgovarja. Ko vdihnemo, nos navlaži zrak preden ta pride v pljuča. To občutite kot smrkanje, s čimer se izloči odvečna tekočina. Podobno je z očmi. Te morajo vedno biti dovolj vlažne, zato ob pomanjkanju proizvajajo več tekočine in s tem preprečijo morebitne poškodbe.

Kratki vdihi

To občutijo predvsem ljudje, ki trpijo za astmo, bronhitisom ali drugimi boleznimi, povezanimi s pljuči. Suh zrak draži omenjen organ, zato dihanje lahko sproži kašljanje, lovljenje sape ali druge vrste oteženega dihanja. Če nimate teh stanj, je to le nadležen odziv telesa, v nasprotnem primeru pa imate lahko tudi hujše probleme ali poslabšanje bolezni.

Preberite tudi: