Kako spomladi prebudimo in prečistimo svoje telo?

4. 4. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Tako kot se je po zimskem spancu začela prebujati narava, tako moramo mi svojemu telesu dati malce počitka, da se bo lahko prebudilo.

Počitek predvsem, da prenehamo v svoje telo vnašati industrijsko pridelano hrano, hrano živalskega izvora, neekološko hrano; nehajmo uporabljati močna čistilna sredstva, kemično-obdelane kreme, šampone in mila, antibiotike (razen kadar gre resnično za življenje), kontracepcijo in sintetična zdravila. Vse to namreč vodi v povečanje kislega pH-ja v našem telesu in s tem padec imunskega sistema, manjšo odpornost proti antibiotikom in zdravilom ter sproža alergije, vnetja in bolezni.

Predpogoj našega zdravja je zdrav imunski sistem

Bolezen je prizadevanje telesa, da se znebi nabranih odpadkov in strupov, ki so posledica napačne presnove. Bolezen je naravni proces čiščenja toksinov iz našega organizma, ki pa ga največkrat umetno prekinemo z jemanjem sintetičnih zdravil. Simptome bolezni sicer odpravimo, vzrok bolezni pa potisnemo še globlje.

Torej, ste za izziv? Bi radi razstrupili svoje telo ter pospremili toksine iz svojega telesa?

Ponujam vam vsa navodila, recepte in spodbudo, vi pa se morate le odločiti in narediti zase in za svoje telo nekaj res koristnega.

Učinki razstrupljanja

  • Z uživanjem izbranih zelenih smutijev bomo spodbudili izločanje bolnih, poškodovanih, starih ali mrtvih celic iz telesa ter tvorbo novih in zdravih celic.
  • Za to, da se bo povečana količina odpadkov in strupov čim prej izločila iz telesa, bodo poskrbela pljuča, jetra, ledvice in naš največji organ – koža. Koža bo po razstrupljanju telesa videti lepše in bolj sveže.
  • Stopil se bo kakšen kilogram.
  • Tkiva in organi se bodo začeli obnavljati.
  • Povišala se bo raven energije. Telo bo postalo bolj učinkovito pri proizvodnji in uporabi energije.
  • Izboljšale se bodo imunske funkcije telesa. Po razstrupljanju se bo odpornost telesa proti okužbam občutno povečala.
  • Počitek za notranje organe. Uživanje tekočih smutijev omogoči preobremenjenim notranjim organom (želodec, jetra, ledvica) večji počitek in jim daje čas za rehabilitacijo.
  • Odprava strupov. Razstrupljanje iz telesa odplakne strupe in usedline, ki so se v njem kopičili dolga leta. Pospeši izločanje anorganskih kemičnih usedlin in drugih odpadkov, ki jih ni mogoče iz telesa odstraniti z nobenim drugim sredstvom.
  • Zaradi močnega čiščenja se lahko pojavijo močnejši telesni vonj, izkašljevanje sluzi, izcedek iz nosa, glavobol, povišana telesna temperatura, pospešeno potenje.

Vse te malce bolj zoprne, a zaželene (vsaj vemo, da se telo razstruplja in da toksini resnično zapuščajo naše telo) spremljevalce razstrupljanja pa omilimo ali odpravimo z izvajanjem kavnega klistirja, ki je nujno pri razstrupljanju, saj se v nasprotnem primeru lahko še dodatno zastrupimo, če se strupi, ki so se sprostili v krvni obtok iz notranjih organov, maščobnih in mišičnih tkiv, ne odstranijo in ponovno uskladiščijo v tkivih.

Več o kavnem klistirju si preberite na naši spletni strani www.ekolife.si.

Naše telo bo po razstrupljanju postalo bolj bazično, zato bodo pomembna hranila (vitamini, minerali ...) lahko prehajala skozi črevesne resice do celic in poskrbela za zdrav imunski sistem – če imamo v telesu preveč kislin, je to nemogoče.

Zakaj razstrupljanje z zelenimi smutiji?

  • Ker je v zelenju ogromno življenja. Zelenje vsebuje ogromno klorofila, klorofil pa predstavlja utekočinjeno sonce! Rastline so edine, ki so sposobne spremeniti sonce v energijo, ki jo lahko zaužijemo in ki bo našim celicam ter vsem organom dostavila življenje.
  • Ker vsebujejo ogromno mikroelementov. Njihovo razmerje je idealno, saj je ravno takšno, kot ga človeško telo potrebuje.
  • Ker so zelo lahko prebavljivi. Če so dobro zmleti, se razbije večina celičnih vlaken, kar omogoči, da telo zlahka izkoristi minerale in vitamine iz teh vlaken. Zelenje predstavlja najtršo celično strukturo, in če vlaken ne razbijemo, ne dobimo vseh mikrohranil. Zeleni smutiji se dobesedno začnejo vsrkavati v telo že v ustih.
  • Ker predstavljajo v primerjavi s sadnimi in zelenjavnimi sokovi popoln obrok, saj vsebujejo vlakna. Uživanje vlaken je pomembno za naš prebavni sistem. Vlaknine iz surovega sadja in zelenja delujejo kot magnet, ki iz črevesja pometa odpadle snovi.
  • Ker je molekula klorofila skoraj identična molekuli človeške krvi. Po besedah dr. Ann Wigmore (leta 1971 je dobila od Sklada Alfreda Nobela priznanje za svoje delo na področju 'pomlajevanja ter za delo na področju regeneracije človeških celic in tkiv') je uživanje klorofila enako prejemanju zdrave krvne transfuzije.
  • Večina ljudi ne uživa dovolj zelenja dnevno, celo tisti ne, ki uživajo le presno prehrano. Z uživanjem dveh do treh kozarcev dnevno boste zaužili dovolj zelenja, ki bo pokrilo vašo dnevno potrebo po hranilih in vsa pomembna hranila se bodo dobro presnovila.
  • Ker so zelo preprosti za pripravo in čiščenje po pripravi. Priprava vrča zelenega smutija vam vključno s čiščenjem vzame le 5 minut časa.
  • Ker je zelen smuti obstojen in se ga lahko shrani za ves dan, kar je izredno priročno v službi ali na potovanju.

Recepti in nasveti za razstrupljevalne s smutiji

1. dan

Čez dan pijemo:

Jagodni zelenček

  • 2 skodelici jagod
  • 2 banani
  • 1 jabolko
  • velika pest špinače oziroma po okusu
  • 7 decilitrov vode

Vse skupaj dobro zmeljemo v močnem mešalniku.

Količina: približno 1,8 litra

Večerja:

Ananasov zeleni puding

  • 1 banana
  • ½ skodelice ananasa
  • 1 žlica semen chia
  • ½ žličke ječmenove trave
  • voda (toliko, da dobimo približno 3 decilitre in da je zmes gosta)

Vse skupaj zmeljemo in počasi pojemo z žlico.

2. dan

Čez dan pijemo:

Vitaminček

  • 2 pomaranči
  • 2 olupljena kivija
  • 2 banani
  • rezino ingverja
  • šop blitve
  • voda (toliko, da dobimo približno 1,8 litra)

Večerja:

Malinov užitek

  • 1 jedilno žlico semen psyllium (dobijo se v vseh trgovinah z zdravo hrano)
  • 1 banana
  • ½ skodelice malin
  • špinača
  • vanilja v prahu
  • voda (toliko, da dobimo približno 3 decilitre in da je zmes gosta)

Vse skupaj zmeljemo in počasi pojemo z žlico.

3. dan

Čez dan pijemo:

Ananasov peteršiljček

  • 3 jedilne žlice suhega ananasa ali ½ svežega ananasa
  • 2 večji banani
  • rezina ingverja
  • 2 manjši jabolki
  • pest peteršilja
  • cimet
  • voda (približno 7 do 8 decilitrov, da dobimo približno 1,8 litra smutija)

Vse skupaj dobro zmešamo v močnem mešalniku.

Količina: približno 1,8 litra

Večerja:

Puding za odpornost

  • ½ avokada
  • pest suhega ananasa
  • šop blitve
  • rezina ingverja
  • 1 čajna žlička mandljevega namaza (ali ena jedilna žlica namočenih mandljev)
  • voda (toliko, da dobimo približno 3 decilitre in da je zmes gosta)

Vse skupaj zmiksamo in počasi pojemo z žlico.

4. dan

Čez dan pijemo:

Zeleno zeleni smuti

  • 2 banani
  • 2 jabolki
  • 1 pomaranča
  • šop blitve
  • 1 jedilna žlica rozin
  • sveža ali suha meta
  • voda (približno 7 do 8 decilitrov, toliko da dobimo približno 1,8 litra smutija)

Vse skupaj dobro zmeljemo v močnem mešalniku

Količina: približno 1,8 litra

Večerja:

Borovničevo veselje

  • 1 banana
  • ½ skodelice zmrznjenih borovnic
  • ½ čajne žličke pšenične trave
  • 1 čajne žličke semen psyllium
  • cimet
  • voda (toliko, da dobimo približno 3 decilitre in da je zmes gosta)

Vse skupaj zmeljemo in počasi pojemo z žlico.

5. dan

Čez dan pijemo:

Zelena fenomena

  • 2 banani
  • 1 skodelica gozdnih sadežev
  • sok ene limone
  • 1 pomaranča
  • šop špinače
  • melisa ali meta (sveža ali suha)
  • voda (približno 7 do 8 decilitrov, toliko da dobimo približno 1,8 litra smutija)

Vse skupaj dobro zmeljemo v močnem mešalniku.

Količina: približno 1,8 litra

Večerja:

Krepčilni puding

  • ½ skodelice zmrznjenih borovnic
  • 1 banana
  • ½ pomaranče
  • 2 ohrovtova lista ali po želji (več je bolje)
  • ½ čajne žličke vanilje v prahu
  • 1 jedilna žlica semen chia
  • voda (toliko, da dobimo približno 3 decilitre in da je zmes gosta)

Vse skupaj zmešamo in počasi pojemo z žlico.

Nasveti pri pripravi smutijev

Če nimamo zelo močnega mešalnika, ananas čez noč namočimo in uporabimo tudi vodo, v kateri se je mehčal.

Med obroki naj mine tri ure brez hrane, da bo imel želodec dovolj časa za počitek.

Če ste lačni, pojejte toliko svežega sezonskega sadja, da ne boste lačni.

Če bi vam zadišal smuti, ki ne bi bil sladek, si lahko pripravite naslednjo zelenjavno hladno juho oziroma zeleno-zelenjavni smuti:

  • 1 kumara
  • 1 rdeča paprika
  • 1 strok česna
  • 2–3 pesti zelenega listja (špinača, solata, koriander ...)
  • 1–2 čajni žlički limoninega soka
  • ščep soli
  • nekaj olivnega olja
  • ščep kajenske paprike
  • 1 jedilna žlica prehranskega kvasa (po želji)
  • voda ali rejuvelac
  • avokado (dodamo na koncu, da samo še na hitro premeljemo)

Po želji naknadno vmešamo še kalčke in alge dulse.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"