Kakšna je povezava med mentalnim zdravjem in zdravjem kože?

Kakšna je povezava med mentalnim zdravjem in zdravjem kože? (foto: profimedia) profimedia
20. 9. 2019

Tako na hitro verjetno ne bi sklenili povezave med kožo in delovanjem možganov, pa imata drug na drugega zelo velik vpliv. 

Vsi, ki so kdaj imeli opravka z nečisto kožo, lahko povedo, da izboljšanje kože pomeni dober dan in dvig samozavesti, medtem ko bi se ob izbruhu aken najraje skrili pod odejo in ostali doma. Že tu se zariše prva povezava med mentalnim zdravjem in zdravjem kože: vpliv na samozavest in samopodobo. 

Koža je ena izmed stvari, ki jo pri osebi najprej opazite - hote ali ne hote. Sami določate, ali boste temu namenili posebno pozornost ali se boste raje osredotočili na kaj drugega. Tudi če spregledate nečisto kožo na obrazu in vas to sploh ne moti, se druga oseba verjetno počuti nelagodno in manj sproščeno. Nadzor nad stanjem kože je tisto, kar ima velik vpliv na dobro počutje. Če lahko posredujemo in izboljšamo videz, bo narasla tudi samozavest in se bo izboljšalo mišljenje o nas samih. Zato se morate, če imate težave s kožo, najprej izobraziti o svojih problemih, saj vam bo to dalo moč in pozitivno spodbudo, ki jo potrebujete. 

Poleg redne rutine čiščenja kože, vam bo pomagala tudi prehrana. Izognite se: 

  • sladicam iz pekarne in belemu kruhu
  • sladkarijam in sladkim pijačam
  • uživanju alkohola

Jejte več sadja, zelenjave in zdravih beljakovin, sladice pa raje pripravite sami doma in nadomestite sladkor z bolj zdravimi sladili, kot sta med in javorjev sirup. Posežite po nenasičenih maščobah in antioksidantih, ki jih najdete v nekaterih rastlinskih in živalskih beljakovinskih virih na primer v ribah in jajcih. Ne pozabite še na živila, ki vsebujejo več cinka, kot so bučna semena, indijski oreščki, govedina, puran, kvinoja, leča in morska prehrana.

Naslednji dejavnik, ki lahko pripomore k očitnemu izboljšanju stanja kože, pa se navezuje na mentalno zdravje: sproščanje. Vsak dan ste se primorani soočiti s stresom, enkrat bolj intenzivno drugič manj. Pomembno je, da se z njim spopadate sproti, saj si boste drugače nakopali kar nekaj zdravstvenih težav. Če je vaša koža nagnjena k nastajanju aken, ste že opazili, da se, kadar imate v službi naporno obdobje, zelo poslabša. Zato se ne branite sproščanja v obliki meditacije, dihalnih vaj in joge, ki poskrbijo tudi za vaše misli. Večkrat si privoščite sproščujočo kopel, poslušajte glasbo, pojdite na masažo ali v savno … In se popolnoma sprostite. 

Ko opravite s sproščanjem in prehrano, pa je koža še vedno nečista, preverite, ali imate reden spalni ritem. Študija iz leta 2015 je namreč pokazala, da je imelo kar 65 % sodelujočih, ki so poročali o utrujenosti, tudi akne. V nekaterih primerih lahko pomanjkanje spanja v telesu sproži procese, ki proizvedejo škodljive snovi. Te poslabšajo stanje na koži ali povzročijo nov izbruh aken, čeprav v prehrani in negi niste ničesar spremenili.

O čiščenju kože ne bomo dosti modrovali, saj je izbira odvisna od vsakega posameznika. Priporočljiv je pogovor s strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati o vaših specifičnih težavah. Sami pa lahko pripravite domače maske za obraz, ki bodo nahranile kožo. Prilagamo recept za masko ob izbruhu aken. 

Bananina krema

Potrebujete:

  • 1  banano
  • ½ čajne žlice sode
  • ½ čajne žlice kurkum

Pretlačite banano, ji dodajte sodo in kurkumo ter dobro premešajte. Soda bo očistila vsa nepotrebna olja na koži, zaradi katerih nastanejo akne, kurkuma pa deluje protivnetno in antibakterijsko. 

Masko nanesite na očiščen obraz in jo pustite delovati 10 do 15 minut. Nato jo sperite in nanesite lahko vlažilno kremo. 

Prispevek pripravila: A. H.